Министър Христо Иванов хвърли оставка от парламентарната трибуна

Политика

09-12-2015, 15:27

Снимка:

©Веселин Боришев

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Очаква се Радан Кънев да напусне управляващото мнозинство

Министър Христо Иванов подаде оставката си, след като парламентът прие 6:5 за прокурорската колегия. Поправката подкрепиха 204 депутати (от всички парламентарни групи без Реформаторския блок и 3 независими), 12 бяха против, 11 се въздържаха.

 

Прокурорската колегия ще се състои от 11 души, като ще има един избраник на парламента по-малко, т.е. петима, а не шест, както беше гласувано на първо четене. Останалите членове на прокурорската колегия ще са шест - четирима избрани от прокурорите, един - от следователите, плюс главния прокурор, така съотношението между парламентарна и прокурорска квота става 5 на 6.

 

Предложението за това дойде от АБВ след първото четене и останалите го подкрепиха. Представителите на ДСБ в Реформаторския блок рязко възразяваха и заплашиха да напуснат управлението ако се гласува.

 

Веднага след гласуването Христо Иванов поиска думата и обяви, че подава оставка. Той направи това в момент, когато в Народното събрание на второ четене се гласуваха поправките в Конституцията в частта за съдебната власт. Осъществяването на съдебната реформа бе главният приоритет за Иванов. Той е първият министър от това правителство, който си подава оставката.

Христо Иванов застана начело на правосъдното министерство още по време на служебното правителство на проф. Георги Близнашки, което бе назначено от президента Росен Плевнелиев в началото на август 2014 г. Причината за подадената от Христо Иванов оставка е, че не мина неговият вариант за съдебна реформа и заради квотите.

 

"Ще напусна управляващото мнозинство, ако се приеме квотата 6:5 в прокурорската колегия, според която обвинението ще има с един представител повече от Народното събрание." Това заяви по-рано съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев пред "24 часа", запитан наистина ли е предупредил снощи партньорите си от ГЕРБ, че ще изтегли РБ от правителството, както научихме от източниците си. "Министрите не мога да изтегля само - за това трябва политическо решение. Но аз ще напусна", увери Кънев.