По-активна политика на държавата за децата, поискаха протестиращи

Кметът на Добрич Йордан Йорданов подкрепи майките

Родители поискаха по-активна държавна политика за децата на протест пред сградата на общинската администрация в Добрич. Майки и бащи, повечето дошли с бебетата си, издигнаха лозунги "Без майки няма деца. Без деца няма България", "За едни държавата е майка, за други - мащеха", "Намалете заплатите си. Освободете бюджет за надбавки за всяко българско дете".
Недоволните родители подкрепиха националния протест с искания за по-високи детски надбавки, за по-ефективно здравеопазване и по-добри условия в детските градини. "Петдесет лева на месец отиват само за памперси. Искаме да имаме още едно дете, но в България това е непосилно и сигурно ще емигрираме", каза Евгени Георгиев, дошъл на протеста заедно със семейството си. Според Антоанета Иванова от фейсбук-групата "Майките в Добрич" месечните надбавки трябва да се полагат на всяко българско дете независимо от доходите на родителите му.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов, който разговаря с протестиращите, заяви,че в общината има работна група, която ще направи преглед на състоянието на детските градини и ще обсъди възможни облекчения за родителите.