Музейко е Сграда на годината за 2015-а

София Лайф

10-12-2015, 15:24

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Детският научен център взе наградата в категория "Образователна инфраструктура"

Уникалното здание бе номинирано в общо три категории на националния конкурс "Сграда на годината". През ноември Музейко получи и своя LEED GOLD сертификат за образователна сграда, която отговаря на едни от най-високите стандарти за устойчиво строителство в света.

10 декември 2015 г., София – Детският научен център Музейко взе награда в най-важната категория за неговия екип - "Образователна инфраструктура" - снощи, 9 декември, на церемонията по връчването на наградите на най-престижното събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата – Национален конкурс "Сграда на годината", организиран от "ГРАДЪТ Медиа Груп" под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството - КСБ, КАБ, САБ, КИИП. 

В категорията "Образователна инфраструктура" Музейко бе номиниран заедно със сградата на Факултета по фармация към Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна, сградата на 84-то основно училище "Васил Левски" в район Панчарево, реконструираната 272 аудитория на СУ "Св.Климент Охридски" и база 1 на детска градина "Слънце" в Габрово.

Наградата за най-добра сграда в сферата на образованието се присъди на инвеститора на Музейко – Фондация "Америка за България", неговите проектанти - Лий Сколник (Lee H. Skolnik Architecture + Design Partnership) и А и А Архитекти и на изпълнителя на сградата - Бигла III.

Статуетката приеха Надя Захариева, програмен директор "Изкуства и култура" във Фондация "Америка за България", Николай Трайков – Мениджър дизайн и строителство във Фондация "Америка за България", Бистра Кирова – директор на детски научен център Музейко, арх. Ангел Захариев и арх. Лили Бояджиева – проектанти на сградата от А и А архитекти, Красимир Шалев, съсобственик и управител на Бигла III.

"Музейко е мечтата, в която фондация "Америка за България" повярва. Мечтата децата да научават нови неща за света по най-естествения за тях начин - докато играят. Мечтата българските семейства да имат смислено място, в което да прекарват заедно свободното си време. Мечтата в България да има съвременен детски научен център, който да ни постави на челно място в Източна Европа. Радваме се, че тази мечта е вече факт. Заповядайте в Музейко, за да се учим и да играем!" - бяха думите на Надя Захариева пред публиката на събитието.

Сградата на детския научен център Музейко бе номинирана и в категориите "Сграда с елементи на зелена архитектура" и "Бетонът в архитектурата".

През първите два месеца след своето официално откриване, Музейко посрещна над 30 000 деца и родители и 3000 деца в организирани училищни групи от 42 населени места в България. "Посещенията на Музейко през октомври и ноември надминаха нашите очаквания. Впечатлени сме от инициативността на училищата в страната, интересът от които е наистина забележителен." - споделя Бистра Кирова, изпълнителен директор на Музейко.

Музейко е най-големият детски научен център в Източна Европа, реализиран в България от фондация "Америка за България" с инвестиция от 21 милиона щатски долара. На площ от 3500 кв.м. Музейко представя 13 интерактивни изложби, над 130 интерактивни игри, ателиета и занимални, свързани с науката и нейното място в живота на всяко дете. Сградата на детския научен център е пример за устойчиво строителство на образователни институции за деца.