Родители с колички пред НС: "Децата на България, изчезващ вид"

Мисия София

10-12-2015, 15:41

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Те протестираха срещу малкото пари за майчинство и детски надбавки, готвят се и за неделя

Десетки родители със своите деца се събраха на протест пред Народното събрание с искане за увеличаване на парите за майчинство и детските надбавки. Исканията бяха вече внесени в отворено писмо до Министерския съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика, президента и всички парламентарни групи, казват организаторите. Първото от тях е увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 60 лева и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.


Майките настояват да се намали периодът, въз основа на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, въведен през 2014 година. Друго искане е да се обвързва минималната работна заплата с размера на обезщетението, което получават майките в периода между първата и втората година на детето. Сред исканията е и бюджетът да поеме цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3-годишна възраст.


"Децата на България, изчезващ вид". Това е текстът на един от транспарантите, които майките носят пред парламента. "Протестът е национален. Провежда се в близо 18 града в страната. Искаме партиите, които са зад гърба ми, да излязат на диалог с нас. Януари месец 2016 година майките, които са във втората година на периода от тяхното раждане, ще останат отново под прага на бедност". Това заяви пред БНР Ана Тодорова от Инициативния комитет за повече грижи за децата в България. Тодорова коментира, че почти всяка година се внасят конкретни искания към управляващите по отношение на демографската политика у нас. "Само статистиката се сменя в тези искания, защото тя се влошава с всяка изминала година. По 5000 деца по-малко се раждат в България, а същевременно и 5000 деца на година по-малко влизат на училищните скамейки, защото родителите им са избрали да излязат навън", посочи тя.


Основно искане е обвързаност на майчинството с минималната работна заплата, а размерът на детските да бъде между 50 и 60 лева, като се осигури и достъп на децата до детските заведения. "Родителят да има правото да прецени, а не да му се налага колко време му е необходимо да посрещне първоначалните нужди, да въведе детето си в околната среда, в която тепърва ще му предстои да живее, а след това да прецени дали да се върне на работа, или не. В майчинството, субектът в него е детето, а не заради самата майка, защото видите ли, тя трябва да си стои две години на топло", коментира Тодорова.


Да подкрепят исканията на родителите и майките, заедно с тях дойдоха и депутати от "БСП лява България".
В социалните мрежи родителите се организират за по-мащабен протест в неделя, като имат намерение да блокират пътя София - Кулата, в района на Дупница, съобщава кореспондент от региона.


"Протестът на майките за по-високо майчинство и детски надбавки не е политическо искане и трябва да бъде подкрепено от всички институции. Те изразяват болката на още стотици хиляди млади семейства и имат категорично основание да очакват покрепа от държавата да отглеждат децата си и да раждат повече, за да бъде преодоляна демографската катастрофа, в която сме в момента". Това заяви във Велико Търново в четвъртък омбудсманът Мая Манолова, допълва темата кореспондент на "24 часа".


Според нея драмата на много от децата в социалните институции е свързана именно с бедственото положение, в което се намират техните семейства. "Така че усилията на държавата трябва да се насочат към подкрепа на семействата, това е отговорната политика", каза Манолова.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"