Три нови сгради в Пловдив осъмнаха с отличия

Мисия Пловдив

10-12-2015, 16:33

Снимка:

gradat.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Младежкия център, Колодрума и храм "Свети Николай Чудотворец" взеха престижни годишни награди

Пловдив получи общо три награди от провелия се късно снощи конкурс "Сграда на годината" в София Ивент Център. В категорията "Сграда със социално значение" Младежкият център беше безспорен победител. Многофункционална спортна зала "Колодрума" и източно православен храм "Свети Николай Чудотворец" бяха отличени със специални награди в две от категориите, а именно - "Спортна инфраструктура" и "Паметници на културата, музеи и храмове". Това отреди 24-членното жури от изявени представители на професионалните и творчески среди с председател Деница Николова, заместник-министър на Регионалното развитие и благоустройството.


"Този проект е много близък до сърцата ни", заяви инж. Иван Тотев при получаване на наградата за Младежкия център. "Важен е за нас, защото той показва интегрирания подход на администрацията. Получихме финансиране от Европейския финансов механизъм с подкрепата на Норвежкото правителство. Удвоихме го със средства от общинския бюджет и той наистина стана двойно по-голям във финансирането и мащабите. Допълнихме заобикалящата го среда с уникален спортен комплекс, с който се обособи едно наистина интегрирано заведение със социално предназначение за деца в риск“, сподели още кметът.


При получаване на специалната награда в категорията "Спортна инфраструктура" за многофункционална спортна зала "Колодрума" Иван Тотев припомни, че първата копка за сградата е от 2008 година, за което обаче има постановление на Министерски съвет от 1975 г.
"Мечтата на Пловдив да има спортна зала бе много дълга и чакана - цели 40 години. Това е един много труден проект, за който имахме подкрепата на много хора, които живееха с каузата", сподели още кметът инж. Иван Тотев и благодари на министър-председателя Бойко Борисов, на арх. Тодор Абаджиев, на Симеон Дянков, на Владислав Горанов, на Менда Стоянова и на всички, които са участвали в неговата реализация.


Националният конкурс "Сграда на годината" се проведе за 14-ти път под патронажа на Министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.