Цацаров вкара текстове от Закона за адвокатурата в Конституционния съд

Общество

11-12-2015, 08:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Опитва се да отнеме правото на проверка на Висшия адвокатски съвет при отказ от съдействие

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в Конституционния съд да се обявяват за противоконституционни тесктове от Закона за адвокатурата, съобщи порталът "Правен свят". Разпоредбите засягат правото на адвоката да поиска проверка на държавни служители и магистрати, които са отказали съдействие при изпълнение на неговите служебни задължения. Проверката се извършва от Висшия адвокатски съвет (ВАС). В случай, че в рамките на проверката се установи виновно поведение, ВАС може да направи предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу провинилия се служител или магистрат.

Разпоредбата всъщност не засяга в такава степен пряко адвокатите, колкото клиентите, чиито интереси те представляват. Тя въвежда форма на защита и контрол в случаите на произвол от страна на администрацията или съда.
Интересното е, че тези разпоредби са въведени още с приемането на Закона за адвокатурата през 2004 г. Това означава, че двама поредни главни прокурори – Никола Филчев и Борис Велчев не са намирали тази разпоредба за противоконституционна. Борис Велчев понастоящем е председател на Конституционния съд. Подобна разпоредба се съдържа и в първия Закон за адвокатурата (ЗА), приет през 1991 г. Така на практика Мартин Гунев и Иван Татарчев също не са смятали, че извършването на проверка по молба на адвокат при отказ от съдействие е противоконституционно.
В искането на Цацаров се посочва, че въпросните разпоредби от ЗА противоречат с принципа на правовата държава, на върховенството на закона и на независимостта на съдебната власт. "ЗА създава предпоставки дейността на органите на съдебна власт да бъде проверявана по различен от установения в Конституцията и Закона за съдебната власт ред", се посочва в становището на прокуратурата. Според главния прокурор възможността да бъде установено виновно поведение принадлежи само на органите на съдебната и изпълнителната власт, съответно делегираното в ЗА правомощие на Висшия адвокатски съвет надхвърля определените в Конституцията правомощия на адвокатурата.
"Първият елемент от предмета на проверката /неоказване на дължимото уважение на адвокат/ се отнася до морално-етични норми и правила, а вторият /неоказване на дължимото съдействие на адвокат/ – до неизпълнение на служебни задължения. И двете прояви, посочени в ЗА, са предвидени в Закона за съдебната власт като дисциплинарни нарушения. Щом Конституцията възлага, уредени със самата нея органи – Инспекторатът към ВСС и самият ВСС, да осъществяват проверки на дейността на органите на съдебната власт и да налагат дисциплинарни наказания, а от друга страна изисква всички въпроси относно статута на магистратите, организацията и дейността на органите на съдебната власт и реализирането на отговорност да бъдат уредени в устройствения закон, то атакуваните норми от ЗА са в колизия с принципите за върховенството и непосредственото действие на конституционните норми", се казва още в искането, подписано от Сотир Цацаров.