Училището за деца с нарушено зрение чества 110- годишен юбилей

Животът

11-12-2015, 08:55

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Учебното заведение първо в страната въвежда програмите по интегрирано обучение

110-годишният юбилей на Училището за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" ще бъде официално честван днес в театър "Българан". Отбелязването на годишнината започна още вчера с откриването на първия в страната музей за история на образованието на зрително затруднените в България и представянето на книгата "История на учебното дело на зрително затруднените в България" на проф. Владимир Радулов, бивш възпитаник на училището.

Училището за деца с нарушено зрение е основано през 1905 г. по инициатива на министъра на просвещението проф. д-р Иван Шишманов и е първото по рода си в България. Негов директор става д-р Стойчо Донев, който адаптира брайловата азбука за български език и поставя началото на обучението на незрящи деца у нас. През 1952 г. поради липса на подходяща сграда в София, училището е преместено във Варна и е настанено в две стари сгради на ул. Караджа № 30 и № 31. През 1979 г. е първата копка, а през 1985г. училището е преместено в специално строен учебно-битов комплекс в кв. "Аспарухово".

През последните 35 години СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" има важен принос в развитието на образователното дело – въвежда специални програми по ориентиране и мобилност, зрително подпомагане и ежедневни умения; първо в страната въвежда програмите по интегрирано обучение и ранно въздействие; поставя началото на обучението на сляпоглухи деца и деца с множество увреждания.