Калабрийски мафиоти работят с родни трафиканти и перат пари у нас

Твърди експертът Антонио Никасо, който дойде в България с легендарния прокурор Никола Гратери

Най-малко шест са семействата от "Ндрангета" - калабрийската мафия, които са обвързани с родни наркотрафиканти и с пране на пари у нас. Сред тях са известните фамилии Ди Стефано, Тегано, Мартино, Пиромали, Моле, Врена Бонавентура, Белоко. Това разкри пред в. "Стандарт" Антонио Никасо, университетски преподавател и световноизвестен експерт по въпросите на организираната престъпност.
Той и един от най-популярните италиански прокурори - Никола Гратери, дойдоха в България, за представянето на своята документална книга "Бялото злато", посветена на производството и пътя на кокаина. Никола Гратери и Антонио Никасо представиха българското издание на книгата си в Литературен клуб "Перото" като гости на Международния Софийски панаир на книгата в НДК. Тяхната книга излезе от печат през 2015 г. в Италия и вече има три издания. Вчера тя бе промотирана при голям интерес и във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив.

 

Авторите предприемат пътуване от Колумбия през Европа до Австралия и показват как този бизнес обогатява трафикантите, убива зависимите, заразява банковата система и корумпира хората с власт. За да напишат тази книга, те са интервюирали редица следователи, журналисти, експерти, срещали са се с няколко чуждестранни полицейски служби и специализирани институции в проследяването трафика и тенденциите на пазара на дрога.


"Кокаинът е сук, т.е. пазар на арабски, голям пазар на миражи и илюзии, измамно удоволствие, създадено чрез заблуждаване на съзнанието. Някои го пушат, други го шмъркат. До деветдесетте години той бе дрогата на елита, сега е масово купонясване...Пазар, за който няма кризи.
Според Службата на ООН за наркотиците и престъпността, през 2012 г. над 243 милиона души на възраст между петнайсет и шейсет и четири години поне един път са взимали някакви незаконни вещества, между които и кокаин, най-продаваната стока от ндрангетата. За босовете от калабрийската мафия кокаинът е инвестиция, печалба, рогът на изобилието... Днес дрогата дава по-голяма сигурност от държавните облигации, без да предизвиква упреци към тези, които получават печалбата...", пишат авторите на "Бялото злато".


Никола Гратери е водещ прокурор на Италия, известен с борбата си с калабрийската ндрагета - една от най-богатите и мощни мафии в света. Антонио Никасо е университетски преподавател и световноизвестен експерт по въпросите на организираната престъпност. И двамата са получавали смъртни заплахи. Гратери живее под полицейска зкарила от 1989 г. Заради сигурността си Никасо е бил принуден да напусне Италия и живее в Канада от 1990 г. Двамата са съавтори на 11 документални книги.


Пътят на кокаина тръгва от Южна Америка и стига до пристанищата във Варна, смята Антонио Никасо. Според него само езиковата бариера е предпоставка мафията да не инвестира по-смело в България. "Най-новото от тази година е, че един от клановете на "Ндрангета", заедно с български криминални лица, са искали да построят огромен хотел на Черно море. Инвестицията трябвало да бъде за 160 млн. евро", казва Никасо пред "Стандарт". Италианските служби прихванали тази информация със СРС-та. Според Никасо в Европа две са най-апетитните страни, в които мафията иска да влага парите си - България и Ирландия. Причината са ниските данъци. "Има риск тези инвестиции да минат през фирми, които са само за прикритие. И са управлявани от български граждани, които смятат, че ще решат проблема с безработицата, давайки своята помощ на мафията", обяснява Никасо.


Журналистът и прокурорът Никола Гратери са изчислили, че в момента "Ндрангета" е една от най-богатите мафиотски структури в света. Приходите й са 44 млрд. евро годишно, като 29 млрд. идват от кокаина. Прокурорът смята, че наркомафията е обвързана с "Ислямска държава" днес така, както преди беше и с Ал Кайда. Гратери е убеден, че терористи се финансират и с парите на трафиканти от Перу, Боливия, Бразилия и Аржентина.


"Всичко това е невъзможно без връзки с политиката, съда, полицията", твърди Гатери. Но уточнява, че поне засега няма информация за контакти на "Ндрангета" с БГ политици. "В Италия всяка година арестуваме много кметове, общински съветници и по 4-5 депутати", пресмята той. Според Гратери това е малко и той иска по-силна съдебна система в родината си. Въпреки това, когато през февруари 2014 г. премиерът Матео Ренци му предлага да стане правосъден министър, Гратери отказва с мотива, че е "като шило в торба".