Борисов: Спомнете си как загубихме 10 млрд. лв. заради нестабилност в управлението

Политика

11-12-2015, 13:12

Снимка:

Пресслужба Министерски съвет

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриват „София Тех Парк“

Еврокомисар Крецу: София Тех Парк показва какво може да постигне България

ЕК се гордее с работата на правителството ви, каза еврокомисар Корина Крецу

Премиерът Бойко Борисов предупреди да се спрат спекулацииите за нестабилност на правителството. Това стана по време на официалното откриване на „София Тех Парк“. „Втори в Европа сме по усвояване на еврофондове като държава, тази стабилност трябва да продължи“, подчерта министър-председателят, имайки предвид постигнатото от кабинета. Без да назове конкретно оставката на правосъдния министър, Борисов даде да се разбере, че опитите за дестабилизация на правителството няма да са успешни. „Ако някой иска това да се случи, нека си спомни как предишния път имахме загуба от 10 млрд. лв.“, каза премиерът. „В България се случват неща, който цели поколения са си мечтали да се случат. С часове сме говорили с президента Плевнелиев за идеите по иновационните технологии. „Радвам се на приятелството ни, защото по всички тези теми сме коментирали с часове и той ми е разказвал за визията, която има в много от сферите, които вече са факт, вече са реалност“, заяви още Борисов. И допълни: „Огромни пари се вливат чрез европейските програми, а ние връщаме жеста с най-добрата охрана на Шенгенската граница“.

„“София Тех Парк“ е първият модерен технологичен парк в България и на Балканите, този проект е каузата за една България на бъдещето, която води в регионите, България на иновациите и на високите технологии“ каза по-рано по време на церемонията президентът Росен Плевнелиев.  Държавният глава припомни, че теренът на иновационния център е над 300 дка, а правителствата преди първото на ГЕРБ са искали площта в сърцето на София да бъде застроена с небостъргачи.

„Този проект е един от най-любимите ми, впечатлена съм от бързината, с която България изгради този център“, обърна се към присъстващите и еврокомисар Корина Крецу. По-рано през деня тя разговаря с премиера Борисов и вицепремиера Томислав Дончев. „ЕК се гордее с ускорението на работата на българското правителство“, подчерта Крецу. И припомни, че 72 процента от евросредствата у нас отиват за инвестиции като магистрали, метро, социални центрове, което е „впечатляваща цифра и всичко е за подобряване на стандарта и качеството на живот на българите“.

„Това което виждаме всички днес в „София Тех Парк“ е първата крачка към поставената ни цел – изграждане на икономика, основана на иновации“, подчерта икономическият министър Божидар Лукарски. По думите му страната ни е 25 по иновационен индекс в световен мащаб. Лукарски наблегна, че през последните 2 години Българияе на водещи позиции по отношение на иновационни инвестиции. Идеята на „София Тех Парк“ е да си взаимодействат науката и бизнесът, каза още икономическият министър.

Министър-председателят на свободната държава Бавария Хорст Зеехофер също поздрави българското правителство с модерното съоръжение. „Днес разбрах, че компютърът е изобретен от българин, каза Зеехофер в началото на словото си. Както е известно,  иновационния форум в „София Тех Парк“ бе символично кръстен от президента Росен Плевнелиев и от министър-председателя Бойко Борисов на името на големия изобретател на първия компютър проф. Джон Атанасов. Зеехофер се ангажира с представяне на иновационния център пред баварските компании. „София Тех Парк“ е първият модерен технологичен парк в България и на Балканите. Научният инкубатор е 100% собственост на държавата и ще развива партньорства с водещи университети и компании. Заедно с Плевнелиев и Борисов, лентата на „София Тех Парк“ прерязаха още и президентът на Словакия Андрей Киска, премиерът на Бавария Хорст Зеехофер, регионалният еврокомисар Корина Крецу и изпълнителният директор на „София Тех Парк“ Елица Панайотова. В началото на церемонията премиерът Борисов припомни, че от днес символичен стопанин на съоръжението е икономическият министър Божидар Лукарски. Официалните гости получиха и лимитирано издание на специална марка, която е отпечатана за събитието.