Президентът: Политиците са длъжници на всеки честен магистрат

Мисия София

11-12-2015, 13:48

Снимка:

©ВКС

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Да си вземем държавата от олигархията, призова шефът на ВКС Лозан Панов

Цената на политическия компромис се оказа именно независимостта на съда. Това констатира президентът Росен Плевнелиев по време на официалното честване на 135-годшинината от създаването на Върховния касационен съд. Държавният глава заяви, че се надява повечето български политици да осъзнаят важността на този въпрос и да го поставят над собствените си и партийни интереси. Прокламираната независимост на съдебната власт в Конституцията не означава, че в България сме достигнали високите стандарти на върховенството на правото на развитите демократични общества, отбеляза Плевнелиев, цитиран от нюз.бг. Той коментира, че повече от две десетилетия се пишат стратегии и отчети, а междувременно сме достигнали безпрецедентно ниско доверие на гражданите в правораздавателната система.


"Отговорните институции трябва да работим заедно за създаване на всички предпоставки, за да имаме независима безпристрастна съдебна система", призова той. Като държавен глава Плевнелиев приветства постигнатото широко политическо съгласие за промени в Конституцията с цел разделяне на ВСС на две колегии. Народното събрание обаче се съобразило избирателно с част от препоръките на Венецианската комисия за разделяне на кадровия орган на две колегии, но не и с препоръката да бъде даден превес в колегията на съдиите на пряко избраните от съдиите свои колеги.


Плевнелиев подчерта, че направената стъпка напред в реформата не е очакваният от обществото краен резултат, затова трябва промените да бъдат ускорени. Към събралите се в залата магистрати той се обърна с думите: "Разчитайте на мен, в рамките на правомощията ми като държавен глава, за всяко добро предложение, което може да допринесе за продължаване на реформата". Плевнелиев подчерта, че правова държава и върховенство на закона са възможни единствено, ако има независим съд, който да ги брани.


Българските политици, по думите му, са длъжници на всеки честен магистрат, защото повече от четвърт век не успяват да осигурят в пълна степен на съдебната система най-важното – нейната пълна и безусловна независимост. В края на своето изказване държавният глава се обърна към върховните съдии, пожелавайки им да носят с чест бялото съдийско шалче, което символизира справедливостта и независимостта.

 

С цитати от Рузвелт шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов започна своето приветствие по случай 135-годишнината на съда: "В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено." Панов заяви, че ако за четвърт век демократично съществуване държавата и обществото ни са били поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено. Шефът на ВКС се е надявал, честването на годишнината от създаването на ВКС да се превърне в двоен празник. Вторият повод трябвало да бъдат промените в Конституцията, с които според Панов трябвало да започне връщането на властта в институцията.


Той разкритикува политическия елит за това, че "спънаха конституционните промени, с което минираха съдебната реформа". Панов подчерта, че ВСС е органът, който извършва селекцията на магистрати, които влизат в съдебната система, контролира техните действия. Затова логично идвал и въпросът кой избирал ВСС и как. Как и какви хора се избират във върховния орган на съдебната власт е най-важната стъпка, за да започне промяната в цялата система, категоричен е шефът на ВКС. Сигурно ще бъда обвинен за атентатор, който ще извършва преврат, допусна Панов и допълни, че ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите, наистина може да се нарече преврат. Панов се обърна към колегите си, заявявайки, че е убеден, че с обща помощ българският съдия може да се превърне в онова, което е негово призвание – да бъде свободен и независим.


В церемонията взе участие и министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов, като отбеляза, че това е последната му изява на този пост. Той заяви, че ВКС е "институция кивот" на правораздаването и поздрави върховните съдии с техния празник, като заяви, че българското общество може да се гордее със съдиите, които има.


Министърът бе изпратен на последната си публична проява с бурни аплодисменти и ставане на крака от съдиите от Върховния касационен съд и президента Росен Плевнелиев, допълва "24 часа" "Независимостта не се дава, тя не се записва в Държавен вестник", обърна се към съдиите министър Иванов. "Тази независимост не е нещо, с което парламентът ще се съобрази. Той ще трябва да се примири, че тя тук се корени", каза той. Иванов обясни колко горд е от постигнатото в годината, в която той бе министър, а след като получи бурни аплодисменти и изпращане на крака, между него и президента последва приятелска прегръдка.

На събитието по честването на 135-години от създаването на ВКС присъстваха конституционни съдии, върховни съдии, посланици. Сред гостите беше и лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.