Без разрешителни за малките рибарски лодки

Животът

11-12-2015, 15:34

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха труповете на изчезналите рибари в Мандра

Рибарите скъсаха заргана

Риболовният флот в България е 3000 рибарски съда

Малките риболовни съдове с дължина до 10 метра ще могат да ловят риба във водите на Черно море и река Дунав, без да се изисква от собствениците им разрешително за стопански риболов и придобито право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми. Това гласят промените в Закона за рибарство и аквакултури, приети на първо четене в Парламента. Освен това капитаните на риболовните кораби под 10 метра се освобождават от задължението да водят риболовен дневник. Те ще вписват данните за улова по видове и количества във формуляр, който ще предоставят два пъти годишно в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Риболовният флот в България е 3000 рибарски съда. Около 90 процента от тях са рибарски съдове под 10 метра, т.е. това са рибарски лодки, уточни депутатът Иван Вълков, който е вносител на промените в закона, цитиран от 24 часа. Уловът, добит от собствениците на малките лодки е основно за добавка към семейния бюджет и за собствени нужди, каза той.

В мотивите на законопроекта е записано, че във всички свои документи и официални изявления, Европейският съюз изразява подкрепата за насърчаване улова с такива малки съдове.