137 години от рождениетона Адриана Будевска

На 13 декември ще бъдат положени цветя на паметната плоча на родния й дом

В Добрич ще бъде отбелязана 137-та годишнина от рождението на Адриана Будевска, чийто сценичен път бележи зараждането и утвърждаването на българския професионален театър, съобщиха от общината.
На рождения ден на актрисата - 13 декември, ще бъдат положени цветя на паметната плоча на родния й дом, където тя е живяла до 1893 година. Къщата-музей е обявена за паметник на културата.
Регионалният исторически музей в Добрич съхранява повече от 700 експоната, свързани с творческото дело на актрисата, припомнят от културния институт. Много документални снимки са запечатали превъплъщенията на Будевска в над 100 роли от световната класика, изиграни на сцената на Народния театър. Сред музейните ценности са ръкописни тетрадки на Будевска, в които тя си е водила бележки като ученичка в Императорското театрално училище в Москва, семейната библия, театрален реквизит от "Хамлет", "Отело", "Коварство и любов" и други спектакли. Запазен е и корабният билет, с който актрисата предприема дълго пътуване в средата на 20-те години на миналия век до далечна Аржентина, където емигрира синът й Вили Ганчев.