Проекти за 800 млн. лв. трябва да се завършат ударно за 20 дни

Най-доброто от печата

12-12-2015, 06:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В противен случай България ще загуби сериозни пари по програма "Регионално развитие"

Около 100 проекта трябва да се довършват инфарктно до края на годината по оперативна програма "Регионално развитие". В противен случай ще се загубят 800 млн. лв. Това стана ясно вчера от думите на зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова. В риск са проекти, свързани с градската среда и туристическата инфраструктура. Един от тях е Северната скоростна тангента, която все още се строи и няма изгледи да е близо до завършване. Ако обаче проектът не е готов до 31 декември, част от разходите по строежа ще трябва да се поемат от бюджета.
Николова уточни, че по всеки от проектите, които трябва да бъдат приключени до 31 декември, има свършена някаква работа. "Разчитаме изключително много на мобилизацията на изпълнителите, защото остават десетина дни, в които може да се изпълняват и разплащат дейности", заяви тя. Според зам.-министъра 34 проекта са високорискови и се проследяват всеки ден. Конкретно обаче бе назован само един от тях - за така наречената Северна скоростна тангента в столицата. Ако той не бъде завършен до края на годината, Европейската комисия може да не признае направените разходи и те да останат за сметка на бюджета.
От регионалното министерство не се наемат да гарантират, че целият проект ще бъде завършен в срок, но се надяват да се разплатят за 90-95% от планираните дейности. Общата дължина на Северната скоростна тангента е близо 17 км. Проектът се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г., а стойността му е 180 млн. лв. Проектът се забави заради имотни спорове и ценни археологически находки.
20 дни преди изтичането на срока не са изградени 20% от Северната скоростна тангента, става ясно от писмен отговор на депутатско питане на регионалния министър Лиляна Павлова, цитиран от БГНЕС. 
Подобна е ситуацията и с Ларгото. Проектът е за общо 16 млн. лв. и беше спиран на няколко пъти. За последно в средата на октомври министърът на културата Вежди Рашидов нареди временно да бъдат спрени дейностите заради сигнал на гражданка, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките.
Преди дни еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу съобщи, че проекти за 1 милиард евро все още не са изплатени на България от Брюксел по програмите от изтичащия финансов период до края на годината. Тя обясни, че парите няма да се загубят, защото част от финансирането на големите инфраструктурни проекти като магистралите ще бъде прехвърлена към новата финансова рамка за 2014 - 2020 г. Въпреки хвалбите на управляващите стана ясно, че българският темп на усвояване на еврофондовете за изтичащия период е около 83%, което е под средното равнище за ЕС.