Зам.-министър Везиева: Да утвърдим българските храни на чуждите пазари!

Парите

13-12-2015, 11:22

Снимка:

Министерство на икономиката

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Две нови схеми, насочени към малките и средни предприятия, стартират в началото на 2016 г.

"Ще работим за това българските храни да намерят подобаващо място на чуждите пазари. Благодаря на сръбските ни партньори, затова, че първи се включиха и искрено се надявам тази нова инициатива, която дава възможност на бизнеса в България да представи това, което може и прави да стане традиция и да наложим българската храна и в чужбина". Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на конференция "БГ храна - предизвикателства и възможности" и изложение "БГ храна и приятели" в Пловдив.

По думите на зам.-министър Везиева ролята на държавата е да бъде партньор, да е медиатор между бизнеса и науката, медиатор между бизнеса и светавони асоциации и проекти. "В тази връзка Министерството на икономиката провежда различни политики, най-вече с изграждането на една нова икономическа инфраструктура ориентирана и базирана на знания и умения", подчерта тя.

Зам.-министър Везиева напомни, че новия програмен период е изцяло ориентиран към интелигентната специализация. "Ние се постарахме да приемем и разработим стратегията за интелигентна специализация, която дава широки възможности на малкия и среден бизнес за развитие на икономически, устойчиво и иновативно ниво", каза тя. И подчерта, че основната цел на "Иновационната стратегия за интелигентна специализация е на едно място да бъдат събрани наука, развойна дейност и бизнес.

По време на конференцията зам.-министър Везиева подчерта, че приоритет в работата на Министерството на икономиката е да търси варианти, с които да подобри работата на малките и средни предприятия. "В началото на годината предстои стартирането на две нови схеми насочени имено към тях. Едната се отнася до иновации в утвърдени предприятия, а по другата за иновации могат да кандидатстват стартиращи фирми. Идеята е да се подпомогне в производството и услугите водещи до високо добавена стойност и до трайни работни места", каза зам.-министър Везиева

"Данък вредни храни няма да направи храненето по-здравословно, но ще навреди на бизнеса", беше коментарът на зам.-министър Везиева по повод предлажението на зравното министерство за въвеждане на налога. Според нея ако само налагането на данъци ни превъзпитава, то това означава, че ние като общество не сме дорасли да се саморегулираме. По думите й предстои анализ и преценка на цялостното въздействие на данъка върху икономиката. "Без да имаме тези данни, няма как да въведем мярката, защото тя не е свързана само със здравето на хората, но и с бизнес средата като цяло", коментира Везиева.