Саудитка стана общинарка в Мека

Свят

13-12-2015, 14:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За първи път в Саудитска Арабия се позволява на жените да гласуват

Саудитка спечели място в общинския съвет в Мека. Това съобщават световните медии, позовавайки се на информация от избирателната комисия.  В Саудитска Арабия за пръв път се позволява на жените да гласуват.
Салма бин Хизаб ал-Отейби е избрана за общинския съвет в Мадрака – квартал на свещения град Мека, съобщава държавната новинарска агенция. Жената се е състезавала срещу седем мъже и две жени.
Според данните жените съставляват по-малко от 10 % от регистрираните гласоподаватели на изборите, които са проведени в събота. Жените преодолели препятствията – от бюрократични пречки до липса на транспорт в ултраконсервативната монархия.
Страната, която последна в света отваря изборните урни за жени, все още забранява на представителките на нежния пол да шофират.
Над 900 жени се изправиха срещу около 6000 мъже в спора за 284 места в общински съвети на местните избори. Въпреки това на претендентките не било разрешено директно да се срещат с мъжете избиратели по време на своята предизборна кампания. Кандидатките провеждали кампанията си зад прегради или били представлявани от техни поддръжници – мъже или роднини, които ги представляват.