40% от българите са енергийно бедни

Портфейл

13-12-2015, 16:01

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пл.Димитров, КНСБ:Токът ще поскъпне след либерализацията на пазара

Цената на тока ще скочи след като пазарът се либерализира, каза в националния пресклуб на БТА Пламен Димитров, президент на КНСБ и член на Икономическия и социален съвет (ИСС).
"Либерализацията на енергийния пазар ще увеличи дела на енергийно бедните хора и на малките фирми, а в бюджетите на общинските училища, общинските болници, общинските дружества няма предвидени средства".
По думите му през следващата година, след либерализацията на енергийния пазар, цената на тока ще нарасне. Димитров посочи, че в Румъния през първата година след либерализирането на енергийния пазар, цената на електроенергията се е повишила с 15-20 на сто.
Членовете на ИСС са единодушни, че спешни мерки трябва да се предприемат за избягване на тази прогноза. "Необходимо е да се преразгледат нормативните документи, които определят минималния доход, според който се подпомагат гражданите. Да се определят критерии за енергийна бедност и точно да се формулира понятието "енергийна бедност; да се увеличи броят на санираните сгради; държавата да плаща по-големи субсидии на общините, в които има повече санирани сгради", предлагат от ИСС.
Директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев цитира данни на Евростат, според които близо 40 на сто от населението в България са енергийно бедни, а през миналата година 40.4 на сто от хората са ограничавали отоплението на жилището си.
Мерките за преодоляване на енергийната бедност са изложени в становище на ИСС, което цели да предизвика широк обществен диалог и политически действия срещу сериозния риск от обедняване на значителна част от българското население.