Проблемът с бежанците е основен за ЕС

Мисия Бургас

13-12-2015, 17:08

Снимка:

ДСБ

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

Това заяви евродепутатът Светослав Малинов в Поморие

Основен проблем за Европейския съюз е този, свързан с бежанците. Това заяви днес евродепутатът Светослав Малинов по време на семинар на тема „Регионалната политика на ЕС”, организиран от самия него в Поморие, съобщи topnovini.bg.

„Европейската комисия направи няколко предложения във връзка с този сериозен проблем и описа всички възможни мерки, а те са десетки. Въпросът е кои от тях ще бъдат реализирани, за какво  ще се намери финансиране и кои ще бъдат извадени”, коментира Светослав Малинов.

Той посочи три одобрени вече мерки. На първо място това са квотите – най-неизбежната мярка, за да се облекчат няколко държави. По думите на Малинов, тя е временна. Това е мярка, която  трябва да защити всяка държава, която бива ощетена от внезапен наплив на мигранти.

„България е в потенциална опасност заради сухопътната ни граница с Турция. Има капацитет да се изпълнят тези квоти, за да не се случи най-лошото. Имаше разделение в ЕС по отношение на квотите. Част от държавите, до които не може да достигне внезапен наплив на мигранти, заявиха, че няма нужда от тези квоти и ги определиха като вредни. Това бяха Словакия, Чехия, Унгария. Други пък, като Швеция, Германия, Франция, приеха, че квотите са разумно решение. Според мен е по-добре да се вземе дадено решение, отколкото да се отлага”, каза Малинов.

Като втора мярка евродепутатът посочи парите за Турция, като смисълът е да се облекчи животът на бежанците, които са в лагерите там.

„Най-доброто за България бе да се дадат тези пари на Турция”, каза още Светослав Малинов и допълни „Има възможности за сътрудничество между общините по границата с Македония, Румъния, Турция. Големи надежди се възлагат на българо-румънските контакти по границата”.

Третата одобрена мярка е да се създаде специален фонд за Африка.

„Кризата с Сирия един ден ще свърши, но ЕС ще е притегателно място да привлича мигранти. Европа ще продължи да бъде привлекателно място за тях”, добави Малинов и допълни, че тези три мерки са се взели на всички нива.