9 навика, които ще ви направят по-щастливи

Промени, които може да направите в ежедневието си

Щастието е единствената истинска мярка на личния успех. Най-силното му изражение е в практиката да правим другите щастливи. Това обаче е почти невъзможно, ако светът изглежда мрачен в собствените ни очи, пише "Мениджър Нюз".

Има обаче девет малки промени, които може да направите в ежедневието си, които – ако сте като повечето от нас – незабавно ще засилят удовлетворението ви от живота.

1. Започвайте всеки ден с високи очаквания

Ако има една голяма истина за живота, тя е, че той обикновено следва вашите очаквания за него. Ето защо, когато станете сутрин от леглото, нека първата ви мисъл е „днес ще се случи нещо чудесно”. И знаете ли какво? Вероятно ще се окажете прави.

2. Отделете си време да планирате и определяте приоритети

Най-често срещаният източник на стрес е усещането, че на плещите ви лежи твърде много работа. Вместо да се влудявате с тази мисъл, намислете си едно нещо, което, ако го свършите днес, ще ви доближи до най-важната ви цел в живота. И го сложете начело на списъка си със задачи.

3. Подарявайте по нещо на всеки срещнат

Не става въпрос за официален подарък с панделка. Вашият подарък може да бъде вашата усмивка, няколко думи за благодарност или поощрение, учтив жест и дори приятелско кимване. И никога не подминавайте просяците, без да им оставите нещичко. Душевното ви спокойствие си струва няколкото дарени стотинки.

4. Избягвайте разговорите за политика

Споровете за политика и религия никога нямат „правилен” отговор, но винаги карат участниците да се вбесяват заради неща, които са извън техния контрол. Когато в разговора се появи такава тема, покажете на останалите, че няма да участвате в спора.

5. Вярвайте в добрите намерения на хората

Тъй като не можете да четете мисли, никога не знаете реално защо останалите правят едно или друго. Вменяването на злонамерени мотиви зад действията на хората добавя онази излишна капка нещастие към живота ви. Повярвайте, че намеренията им са добри, и ще бъдете винаги отворени за примиряване и сприятеляване.

6. Яжте бавно качествена храна

Понякога е трудно да избегнем бързата и мазна закуска, когато нямаме време да си набавим енергия по по-добър начин. Дори и да е така, поне веднъж дневно се опитайте да хапнете нещо наистина вкусно и качествено, като парченце френско сирене или висококачествен шоколад. Фокусирайте се върху него; вкусете го; насладете му се.

7. Забравете за резултатите си

Най-големият враг на щастието е тревогата, която често ни обхваща, когато се вперим в неща, които са извън нашия контрол. Когато започнете някакво дело, обикновено няма кой знае какво друго да направите, освен да си свършите работата. Концентрирайте се върху това, вместо да фантазирате какво би могло да се случи.

8. Изключете „фоновия” телевизор

Мнозина оставят телевизора си включен като фонов шум, докато се занимават с други неща. Целият смисъл на популярните предавания обаче е да ви накара да се чувствате незадоволени от живота, за да купувате повече продукти. Защо ви е да се програмирате сублиминално и да се превръщате в безмозъчен консуматор?

9. Завършвайте всеки ден с благодарност

Точно преди да си легнете, запишете някъде едно прекрасно нещо, което ви се е случило през този ден. То може да е нещо дребно – като разсмялото се от шегата ви дете, или нещо огромно, като сделка за милион долара. Каквото и да е то, бъдете благодарни за този ден, защото той никога няма да се върне.