Балчик ще усвои близо 26 млн. лева по европейски проекти

5 700 000 лева са за рехабилитацията на пречиствателната станция в "Албена"

Община Балчик ще усвои през 2016 година над 25 899 000 лева по проекти, финансирани от европейски фондове, според подготвения общински бюджет, съобщава БТА.
Най-голям финансов ресурс - около 15 700 000 лева, ще бъде инвестиран в рехабилитацията на пречиствателната станция за отпадни води "Албена". Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече даде разрешение на общината да разработи подробен устройствен план за дълбоководно заустване в акваторията на Черно море. При втория етап на проекта капацитетът на пречиствателната станция, която обслужва черноморския комплекс "Албена" и близкото село Кранево, ще бъде увеличен до 50 000 еквивалент жители.
Около 9 000 000 лева трябва да бъдат усвоени през годината и за изграждане на трети утаител и дълбоководно заустване на пречиствателната станция за отпадни води в Балчик и за разширяване на канализационната мрежа в града.
Със средства от фонд "Солидарност" на Европейския съюз ще бъдат отстранени последици от наводнението в Балчик през лятото на 2014 година и ще бъде укрепен Ак баир.
С нови визуални технологии ще бъдат популяризирани природните забележителности, културното и историческото наследство в трансграничния регион Балчик-Мангалия. С осигурено финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество "INTERREG V-A Румъния-България" ще бъдат създадени 3D филми, които ще бъдат прожектикари през туристическия сезон върху фасадата на реновираната вече Голяма мелница.
Стойността на всички европейски проекти, по които общината ще работи през следващата година, достига близо 52 000 000 лева.