Маестро Васил Казанджиев получи държавния приз "Св. Паисий Хилендарски" за 2015-та

Общество

14-12-2015, 13:25

Снимка:

©newsart.net

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Отличието е за изключителен принос към националната културна идентичност и духовни ценности

Световноизвестният български композитор, диригент и педагог акад. Васил Казанджиев е носителят на държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2015 г. Наградата на акад. Васил Казанджиев се връчва за изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. Той е определен от жури с председател акад. Стефан Воденичаров – председател на БАН. Акад. Васил Казанджиев призна, след като му връчиха наградата, че разбира се е много развълнуван и трогнат от приза, който е много висока чест и признание на цялостната му творческа дейност като музикант.


"От малко дете се занимавам с музика и до ден днешен това е единствената професия, която съм способен да работя. Тя е смисълът на живота ми. Аз много рано осъзнах една важна истина, че класическата музика е мощен фактор за възпитание, за духовно и нравствено извисяване на хората, че тя ги прави по-благородни, по-добри, по-радостни и там хвърлих всички усилия и всички възможности, които имам. Тази награда до известна степен подсили моето убеждение, че съм бил на прав път, когато изпълнявах мисията си като музикант в нашата национална култура", каза акад. Васил Казанджиев.


Той посочи и че хората, които са му помагали не са много на брой, повече са тези, които са му пречели. От тези, които са му помагали той открои три имена: на Панчо Владигеров, Константин Илиев и Добрин Петков. Той благодари и на всички, които са му присъдили наградата. "Оставам да мечтая за повече дни, които да ми останат, за да мога напълно да оправдая доверието, което ми беше оказано", каза той в края на словото си.


Наградата му бе връчена от премиера Бойко Борисов. "Действително голяма чест за нас е да връчим тази награда", каза премиерът. Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена през 2000 г. и се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.