Реформаторският блок е пред разпад

Най-доброто от печата

15-12-2015, 07:08

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Очаква се по-малките формации в блока да останат във властта като СДС и партията на Кунева, а ДСБ да бъде сама в опозиция Велина Господинова

Реформаторският блок (РБ) е по пътя към разпад. Във вторник сутрин петте партии от десния съюз ще обсъждат бъдещето на блока, но отговорът на въпроса вече изглежда предрешен. ДСБ обяви, че напуска управляващата коалиция, но две от другите по-големи формации - СДС и ДБГ, решиха да останат във властта пред опцията да излязат опозиция, а по-малките партньори в РБ най-вероятно ще предпочетат същото.

В понеделник от формацията на Меглена Кунева огласиха позиция на ръководството на партията, в която определят участието на РБ в управлението като "гаранция за стабилност на институциите" и "неизбежност на реформите". В документа, изчетен на брифинг от лидера на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева, се казва още, че от формацията ще настояват "съдебната реформа да бъде ускорена", като от партията очакват ГЕРБ да предложи следващия министър на правосъдието на мястото на подалия миналата седмица оставка заради бламирането на промените в конституцията Христо Иванов.

Още миналата седмица лидерът на СДС Божидар Лукарски пък даде ясен сигнал, че партията му няма никакво намерение да се разделя с управлението. Лукарски, който извън партийната си битност е и министър на икономиката, каза, че няма никакво намерение да се разделя с поста си в правителството, а формацията му остава в управляващата коалиция.

Най-вероятно другите две по-малки партии от блока – БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), също ще се присъединят към ДБГ и СДС. Тяхната подкрепа за една от двете позиции - за или против напускането на управляващото мнозинство, има по-скоро знаково значение, отколкото някаква по-голяма тежест. До късно в понеделник двете партии водеха разговори както с ДБГ, така и с ДСБ, но до редакционното приключване на броя не бяха обявили решение.

Всички срещу ДСБ

Опцията "в управлението" или "опозиция" ще бъде сложена на масата във вторник, за когато е насрочено заседанието на изпълнителния съвет на РБ, но резултатът изглежда ясен – 4:1 в полза на продължаването на партньорството с ГЕРБ, АБВ и Патриотичния фронт. От партията на Кунева даже се готвят да предложат на депутатите от парламентарната група поименно да подпишат декларация за управленските приоритети през следващите 6 месеца, с което "да се препотвърдят единството на блока и ангажиментите за реформи в рамките на управляващата коалиция". Припознаха и здравния министър за министър на РБ, въпреки че той е предложен за поста от ДСБ, чийто зам.-председател беше до събота вечерта.

На заседанието освен лидерите и по трима представители от партиите от ДБГ канят и петимата министри на блока. От формацията на Радан Кънев са категорични, че ако останалите партии от десния съюз откажат да подкрепят решението на ДСБ за напускане на управляващото мнозинство, блокът ще се разцепи. "Ако останалите партии от Реформаторския блок откажат да подкрепят ДСБ в оттеглянето на доверието от правителството на ГЕРБ, ще ни се разделят пътищата, защото ДСБ претендира да са негови идеите на коалицията и иска да ги защитава, но няма да участва в имитации за пред Европа", каза зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов в неделя.

В блока са наясно, че ако се разцепят по оста управляващи - опозиция, това е началото на края на десния съюз. Както са наясно и че поотделно шансовете им за дългосрочно политическо бъдеще са минимални. Нито СДС, нито ДБГ имат ресурс да се преборят за място в следващия парламент. Първо, защото енергията на тези, които гласуваха за Реформаторския блок в името на това правителството да извърши ключовата реформа в съдебната система, ще се прелее към ДСБ. А и оставайки в правителството, рискуват върху тях да се стоварят повечето управленски провали.

Изборът на Москов

За бламирането на ДСБ от част от останалите партии от РБ ключов момент се оказа решението на Петър Москов да остане министър на здравеопазването и да не се съобрази с решението на ръководството на партията за излизане в опозиция. Депутати от блока твърдят, че министърът на отбраната Николай Ненчев е декларирал миналата седмица, че ако има решение за напускане на управляващото мнозинство, той ще подаде оставка. Подобни индикации даваха и от НПСД. Оставането на Москов обаче е на път да промени позицията им.

Това постави и ДСБ в сложна ситуация, в която трябваше да обяснява решението си за излизане в опозиция и личния избор на Москов да остане във властта. Въпреки че Радан Кънев на няколко пъти заяви, че оставането на Москов във властта е негов личен избор и че неговият политически гръб вече е Бойко Борисов, а не ДСБ, това се превърна в аргумент за останалите партии от блока да останат в управлението.

Драмата в ДСБ се разигра в събота, когато по време на семинара с кметовете и общинските съветници на партията в Поморие ръководството се събра да решава какво да прави, след като при бламирането на промените в конституцията миналата сряда правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а лидерът на ДСБ Радан Кънев оттегли подкрепата си за правителството. Присъствали на продължилото пет часа заседание разказаха, че лидерът на ДСБ Радан Кънев предложил четири варианта за изход от ситуацията. Като два от тях са били крайни – оставка на Кънев от лидерския пост в партията, като някой го замества до провеждането на партийния форум за избор на председател, и оставане в управляващото мнозинство или оставка на Петър Москов и излизане в опозиция. Още в началото обаче депутатът Гроздан Караджов, който е член на гражданския съвет на блока, заявил, че въпросът за оставката на Радан Кънев изобщо не подлежи на обсъждане.

В името на "стабилността"

Караджов беше първият от народните представители, който подкрепи Кънев миналата седмица. Той подаде оставка от председателското място на комисията по транспорт в парламента. Веднага след това обаче Москов заявил, че оставането му на министерския пост няма алтернатива. "Поведението му беше на човек, който беше дошъл не за да се търсят варианти за изход от ситуацията, а да съобщи решението си", казаха присъствали на заседанието. Така се стигнало до решението той да подаде оставка от партийния си пост на зам.-председател на ДСБ. В подкрепа на Москов застанал само депутатът Валентин Павлов, но по-скоро от гледна точка на това, че започналата реформа в здравеопазването трябва да бъде продължена.

Малко след като приключи заседанието на ръководството на ДСБ, Москов каза пред "Капитал", че решението за напускане на управлението е "началото на края на ДСБ". Подобен аргумент той изтъкнал и в залата пред ръководството на партията. Според присъствали той заявил, че счита, че това решение е грешно и че и преди е бил в такива ситуации, които не са довели ДСБ до нищо добро. Другият му аргумент бил, че няма да е той човекът, който ще предизвика предсрочни парламентарни избори. Докато в събота се чакаше решението на ДСБ дали подкрепя лидера си, премиерът Бойко Борисов намекна за варианта избори 2 в 1 – президентски и парламентарни, догодина.

В неделя в първото си изявление пред общинските съветници след решението за излизане от управляващото мнозинство лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че продължава да държи на единството на РБ, но то трябва да бъде единство около идеи. Засега обаче това споделят само от ДСБ.