Радослав Янков: Много хора ме знаят като Радо Дивия

През лятото обичам да карам мотор в гората

Само в рамките на седмица сноубордистът Радослав Янков се превърна в сензация. Той спечели първите си победи в стартове за Европейската купа, а този уикенд триумфира за първи път и в паралелния слалом за Световната купа в Кареца (Италия). Успехите на 25-годишния спортист са още по-значими и поради факта, че в два от стартовете успя да победи действащия световен шампион в дисциплината Андрей Соболев (Русия). Пред "7 дни спорт" Радослав Янков сподели емоциите си от тези победи и разказа за страстта си към сноуборда.

- Какво беше чувството да се качиш най-високо на стълбичката след старт в Световната купа?
- Чувството е неописуемо, само това мога да кажа.

- Усещаше ли в хода на състезанието, че си все по-близо и си готов за нещо голямо?
- Да, в хода на състезанието, след като минах полуфинала и се класирах за голям финал, вече осъзнавах, че това ще е сериозен успех.

- Победи световния шампион в две поредни състезания. Това достатъчно доказателство ли е, че резултатите ти не са случайни?
- Успях да го победя и резултатите ми със сигурност не са случайни, но има още много състезания до края на сезона.

- Победата ти е изненада за много хора, след като само преди седмица спечели първата си победа в Европейската купа. Какво промени в работата си, за да извървиш този път?
- От една страна, не е изненада, от друга, е, но определено, след като спечелих двете европейски купи, стана ясно, че се чувствам добре върху дъската. Не съм променял нищо.

- Вече беше на една олимпиада. Каква беше емоцията там и по-уверен ли си след нея?
- Емоцията беше уникална, защото това е най-големият форум на планетата, в който мерят сили най-добрите от всички зимни спортове. Всеки един състезател се чувства по-уверен след всяка изминала година, както и аз.

- Сани Жекова много пъти е казвала, че основните трудности в подготовката са свързани с липсата на трасе в България. Може ли твоите и нейните успехи да помогнат за популяризирането на този спорт?
- Да, имаме проблем с липсата на трасета в България и затова сме принудени да сме повече време в чужбина, където хората успяват да предоставят такива специално за нас, а относно популяризирането се надявам наистина повече хора да се запалят по този спорт и да го практикуват.

- Сноуборд се кара през зимата. Какво обичаш да правиш в летните месеци?
- През летните месеци главно се подготвям физически за зимата. Но много обичам да карам мотор из горите.

- Как изобщо започна да се занимаваш със сноуборд?
- Започнах много малък, едва 8-годишен. Родителите ми ме записаха в местния клуб по сноуборд "Амер Спортс" и след няколко години вече имах успехи в детските стартове дори и в чужбина.

- Идвало ли ти е да се откажеш заради всички трудности около подготовка и финансиране?
- Нито веднъж, откакто карам сноуборд, не съм си помислял да се откажа.

- Може ли еуфорията, която се създаде около теб тези дни, да те отклони от пътя и да те разконцентрира?
- Има доста внимание към мен сега, но се опитвам да се концентрирам. Все пак това е най важното - да се фокусирам върху това, което правя.

- А готов ли си да поемеш големите очаквания, които ще има към теб след този успех?
- Хората могат да имат всякакви очаквания, това е нормално, но аз знам за себе си - първо карането, резултатите са вследствие от него.

- Имаш интересен прякор (б.а., Дивеча). Откъде идва?
- Прякорът ми е от много малък, от 13-годишен. Бях на детско световно, което спечелих. Това беше първото ми излизане в чужбина, първият международен старт и след като победих всички, единият от треньорите попита моя треньор: "Откъде го изкарахте този дивеч? Кара като див!" И така ми стана прякор. Много хора ме знаят като Радо Дивеча или Радо Дивия.

- В какво се целиш през този сезон и докъде стигат мечтите ти в спорта?
- Вече изпълних поставените цели за сезона, оттук нататък каране и ще видим. Мечтата ми, разбира се, е златен олимпийски медал.