US шефът на отбраната посети турската база "Инджирлик"

Свят

15-12-2015, 15:42

Снимка:

©White House

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обама се обръща към нацията заради тероризма

Над половината американци недоволни от антитерористичните ходове на Обама, сочи проучване

Американският министър на отбраната Аштън Картър е посетил турската военновъздушна база "Инджирлик", която се намира близо до Сирия и която стана ключов център за предвожданите от САЩ въздушни нападения срещу терористите от ДАЕШ, съобщава Франс прес.

По-рано през годината Турция позволи на американски сили да използват "Инджирлик", която се намира в околностите на южния турски град Адана, за бомбардиране на позиции на ДАЕШ в Сирия. Турските военновъздушни сили по-късно също се присъединиха към кампанията. "Целта на посещението е среща с американските войници, за да им благодарим за приноса им към продължаващата въздушна кампания срещу ДАЕШ”, посочи американски дипломатически източник. Придобиването на правото да използват "Инджирлик", която се намира само на 160 км от сирийската граница, беше огромен тласък на американската кампания срещу ДАЕШ.


Американският източник заявил, че "Инджирлик" се е превърнала в "основен съюзнически център на дейност". "Заедно през последния месец ние постигнахме най-високото оперативно темпо срещу ДАЕШ от началото на въздушната кампания през август 2014 г.", подчертал източникът. Американският президент Барак Обама в понеделник заяви, че САЩ и съюзниците им удряли ДАЕШ "по-силно от всякога" и предупреди главатарите на екстремистите: "Вие сте следващите".


В същото време стана ясно, че повече от половината американци са недоволни от външната политика на президента на САЩ Барак Обама, както и от усилията, положени от стопанина на Белия дом в борбата с тероризма. Според американските граждани действията на САЩ за унищожаването на "Ислямска държава" не са достатъчни. Това показват данните от съвместно проучване на "Уолстрийт джърнъл" и телевизионният канал NBC.


70% от американците вярват, че страната им се "движи в погрешна посока" по въпросите на външна и вътрешна политика. А 57% от анкетираните не одобряват външната политика, провеждана от сегашната администрация на Белия дом. 51% от анкетираните не одобряват работата на Обама като цяло като президент, 60% считат неговите мерки срещу ИД за неподходящи.


Междувременно, повече от 60% от американските граждани приемат за най-висок приоритет за САЩ националната сигурност. Преди осем месеца тази цифра беше 39%. Над 25% от анкетираните са притеснени, че те или членове на техните семейства могат да станат жертви на терористични атаки. Изследването е проведено с участието на 1000 души в периода между 6-ти до 9-ти декември.