Събраха парите за мюсюлманския молитвен дом в "Столипиново"

Строежът му ще започне през пролетта

Сумата от 500 хил.евро, която е нужна за построяването на социален мюсюлмански молитвен дом в етническия квартал "Столипиново" в Пловдив е събрана, научи Дарик радио. От организацията с нестопанска цел, носеща името Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание обясниха, че строежът ще започне през пролетта на 2016-та година, тъй като основният дарител, който по думите им е българин, в момента е болен, а и сезонът не е подходящ за първи копки.


Социалният молитвен дом, който ще бъде построен на ул."Батак" ще разполага с компютърна зала, зала за молитва, трапезария за социално слаби, безплатен медицински център с лекар и зъболекар, както и търговска част, с която да се плащат консумативи като ток и вода. Отделно сградата ще разполага и със зала за събрания и срещи за 200 човека, обществена баня и учебна зала. Според бившия главен мюфтия Недим Генджев, който е председател на организацията, в молитвения дом няма да бъдат допуснати радикални течения на исляма, тъй като мюсюлманско сунитско ханефитското изповедание е "най-ортодоксалното течение на исляма".


"В молитвения дом няма да има имами, които са обучавани в чужбина, всички ще бъдат или от средните мюсюлмански училища в България или от Ислямския институт", каза още той. Генджев допълни още, че проповедите ще бъдат на 3 езика – арабски, български и турски.