Saxo Bank: Петролът стига $ 100 за барел през 2016 г

Портфейл

17-12-2015, 07:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ел Ниньо ще донесе дългоочакваната инфлация, демократ става US-президент

Скок на петрола до 100 долара за барел, победа на демократите на изборите за президент и Конгрес на САЩ, поскъпване на еврото до $ 1,23, двоен спад на продажбите на луксозни предмети. Това са част от шокиращите прогнози за 2016 г., които Saxo Bank прави вече за дванадесети път, съобщава РИА "Новости".
Те се изготвят от анализатори на банката, които чертаят сценарии за тенденции, които могат да доведат до определени събития.
По тази логика спецовете от Saxo Bank вещаят поскъпване на петрола. Според тях ниските му в момента цени (спаднали тази до под $40) не устройват дългосрочно страните от ОПЕК, затова догодина организацията ще шокира пазарите с намаляване на добива. Цените ще започнат да растат и ще достигнат до 100 долара за барел. Това пък ще стабилизира рублата, чийто курс ще се повиши с 20%.
Друга шокираща прогноза на Saxo Bank - Ел Ниньо ще донесе дългоочакваната инфлация. Тихоокеанското течение тази година се очаква да бъде много мощно и да доведе до суша в Югоизточна Азия и Австралия. Тя пък ще доведе до по-слаба реколта на селскостопански култури и намалено предлагане. В резултат индексът Bloomberg Agriculture Spot ще скочи с 40%, осигурявайки инфлация, която сигнализира за ръст на световния БВП.