Президентът от Смолян: Правната несигурност е предпоставка за бедност

Той откри нова производствена мощност на "Костал България" ЕООД

Номинацията на Екатерина Захариева за правосъден министър е ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие. Това заяви в Смолян президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БНР. Държавният глава смята, че продължаването на реформата в сектор правосъдие може да се гарантира единствено чрез диалог, национално отговорен подход, институционално сътрудничество на всички – от президента през Министерския съвет до парламента и съдебната власт.


По думите му конституционните промени са стъпка в правилната посока. Те обаче не били достатъчни. Въвеждането на Закона за съдебната власт и процесуалните закони също не били по-малко важни за съдебната реформа. Плевнелиев изрази убеждението си, че ако Екатерина Захариева получи подкрепа на парламента, с качествата си тя ще допринесе за това реформата в българското правосъдие да продължи на висока скорост.


Държавният глава е съгласен с оценката на Захариева, че това е реформата на реформите в България. Според Плевнелиев ако реформата в българското правосъдие не бъде придвижена напред, няма да има работни места и нови инвестиции, няма как да се развиваме и забогатеем. "Правната несигурност е предпоставка за бедност", предупреди Росен Плевнелиев.


Подобно на Захариева, той също смята, че трябват последователни действия. Според Плевнелиев трябва да си даваме сметка, че съдебната реформа е съпътствана от много активно международно отношение. По думите му България не била сама в усилията си да реформира българското правосъдие. "Заедно с Европейската комисия, с Венецианската комисия, заедно с държавите наши партньори ще постигнем това правосъдие, което искаме", отбеляза Плевнелиев. Той коментира още, че Екатерина Захариева има висока международна репутация, която може да помогне за това. "Днес българският народ е жаден за справедливост. 94% от българските граждани очакват справедливост, те не се доверяват на системата на правораздаване", заключи държавният глава.


Президентът Росен Плевнелиев е в Смолян, за открие нова производствена мощност на "Костал България" ЕООД. Фирмата е дъщерно дружество на немската холдингова компания KOSTAL, която е един от лидерите в разработването и производството на електрически, електромеханични и механични продукти за автомобилната индустрия. В Община Смолян държавният глава ще обсъди с представителите на местните власти и на бизнеса актуални проблеми и проекти за развитие на региона.