Путин: Удивен съм от беззъбата позиция на българското правителство по "Южен поток"

Свят

17-12-2015, 15:17

Снимка:

myheritage.org

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

За 11-ти път руският лидер представи своя "годишен отчет" пред журналисти в Москва

Руският президент Владимир Путин е удивен от беззъбата позиция на българското правителство по "Южен поток", противоречаща на националния интерес. "Мен ме изумява позицията на българското ръководство. Непонятно е по какви съображения се пренебрегват така национални интереси", заяви руският президент Владимир Путин, който днес за 11-ти път представи традиционния си "годишен отчет" пред журналисти."3 млрд. ние влагаме в проекта "Южен поток", в строителството, в работни места, заплати, доходи във всички нива от бюджета и още 400 млн. евро всяка година просто от транзит", добави Путин.


Държавният глава на Русия представи доклада си в московския Център за международна търговия, като времето на пресконференцията по регламент е неограничено, но тази година тя продължи почти колкото миналата година – 3 часа и 8 минути. Руският лидер отговори на 32 въпроса. Срещата събра рекорден брой акредитирани журналисти – 1390 представители на медиите. На първата пресконференция за репортери през 2001 г. са били акредитирани 500 журналисти, през 2002 и 2003 г. е имало около 700 медии, 2004 – 750, 2007-1132, 2008-1364, 2013-1327, 2014 – 1259 души. Говорителят на държавния глава Дмитрий Песков призна, че някои от желаещите не е могло да бъдат акредитирани.


На срещата Владимир Путин продължи с изключително острия си тон спрямо турските управляващи. Очаквано, по време на 11-тата годишна пресконференция "Въпрос&Отговор", давана от него, сред акцентите бе именно ситуацията в Сирия и отношенията между Москва и Анкара. Държавният глава на Руската Федерация за пореден път каза, че инцидентът със сваления Су-24 от Турция е не само неприятелски акт, но също и враждебен акт, допълвайки, че Анкара вместо да разреши проблема с Москва, бърза да потърси помощта на НАТО. "Те можеха да се извинят. Те отказват да си сътрудничат с нас, заяви той и добави", че това е скандално. "Ако са имали някакви цели, не са ги постигнали. Много е трудно, почти невъзможно да се поддържат контакти с настоящото турско ръководство. Не виждам перспективи за възстановяване на отношенията с турските власти на най-високо ниво", уточни Путин.


"Предложихме сътрудничество, каналите са отворени. Никой не ни предупреди за туркмените в Сирия. Никой нищо не ни каза. Нямахме противовъздушна отбрана там. Сега там имаме С-400", съобщи той. "Ако турците искат да лижат американците на едно място, не знам дали вършат правилното нещо", каза той.
Разполагането на С-400 в базата Хмеймим, по думите му, ще доведе до спиране нарушенията на сирийското въздушно пространство от страна на турските ВВС. "Нека сега турската авиация се опита да лети", закани се Путин. Путин предположи, че инцидентът с руския самолет може да е резултат от това, че някой от турското ръководство е решил да "лизне американците на едно  място".


Според него пълзящата ислямизация в Турция се отразява на сигурността на Русия, тъй като там се лекуват и се подготвят екстремисти. Ислямски екстремисти от руския Северен Какваз са лекувани в Турция, а след това се връщат в Русия, използвайки турски паспорти, констатира той. По отношение на незаконния трафик на петрол в Близкия изток, президентът на Русия е убеден, че е достигнал индустриални мащаби. "Никой няма право да налага волята си кой трябва да бъде лидер на Сирия. Сирийският народ трябва да реши. Но ние подкрепяме инициативата на САЩ за подготвяне на резолюция на ООН. Това показва, че САЩ и ЕС са обезпокоени от това, което се случва в Близкия изток", коментира той съдбата на сирийския президент Башар Асад. Той потвърди, че Русия никога няма да се съгласи външни сили да определят бъдещия президент на страната.


Относно военната операция на Москва, президентът каза, че Русия ще продължи да подкрепя сирийската армия, намеквайки, че ще продължи до започването на политическия процес и справянето с ДАЕШ ("Ислямска държава")."Ние не започнахме война", отговори той, след като беше запитан за руските действия в Сирия. Путин не знае дали Русия ще се нуждае от военна база в Латакия след приключване на въздушната операция, но допусна, че временно Москва може да поддържа военна база в Сирия. "Знаем, че поддържането на военна база в Сирия е скъпа и трудна работа. Не съм сигурен дали ние се нуждаем от база в Сирия", поясни той. Руският план за Сирия, по думите на Путин, съвпада с определени ключови точки с това, което САЩ предлагат.


Относно Украйна лидерът на руската държава смята, че Киев манипулира ситуацията с изпълнението на минските споразумения и че Русия не е заинтересована конфликтът да се задълбочи, но решението не може да дойде по пътя на ликвидирането на хората в Югоизточна Украйна. Русия не възнамерява да въвежда санкции на Украйна, просто страната няма да има вече привилегии и преференции, разкри Владимир Путин.
Той настоя за бързо разрешаване на конфликта в Източна Украйна, но същевременно предупреди, че от 1 януари 2016 година икономическите отношения с Украйна ще се влошат, тъй като Киев ще излезе от зоната за свободна търговия заради споразумението си с ЕС.


Лидерите на страните членки на ЕС ни помолиха да не премахваме икономическите преференции за Украйна и да позволим да остане в ОНД. "Но не работи по този начин", алармира Владимир Путин. Той призна, че има руснаци в Източна Украйна, които "провеждат определени военни задачи", но те не са редовни войници. Никога не сме казвали, че нямаме хора в Украйна, разрешаващи военни въпроси. Но това не означава, че имаме войници на редовна служба там, обясни държавният глава. Русия, според него, ще обсъди въпроса за размяна на затворници с Украйна.


Запитан за отношенията между Грузия и Русия, руският лидер отговори, че за влошаването на отношенията са виновни само грузинските власти. "Но Русия е готова да възстанови отношенията с Грузия. Русия е готова да премахне визовия режим с Грузия", добави той. Путин определи назначаването на бившия грузински президент Михаил Саакашвили в управлението на Украйна като обида към украинския народ.


Руската икономика премина през пика на кризата, коментира Путин по другата важна тема от брифинга, като първите въпроси засегнаха именно това. Руският президент обеща икономическата ситуация да се стабилизира до края на 2016 година. "Правителството се опитва да постигне позитивен ръст на БВП през 2016-2018 година", изтъкна руският държавен глава. Въпреки че БВП се сви с 3,5%, реалните доходи на населението спаднаха с над 5%", изтъкна той, допълвайки, че икономиката отчита малък ръст. "Далечният изток расте, селскостопанската реколта беше много добра. Безработицата е на ниво около 5,6%, което е много добре. Отливът на капитали е редуциран. Търговският баланс е добър. Международните резерви са малко ниски, но е добре като цяло", отчете той.


Трябва да изпълним всички наши задължения пред партньорите. Инвеститорите започнаха да показват интерес към Русия. Нашият общ дълг спадна, което е позитивен индикатор, каза още той. Владимир Путин очаква руската икономика да нарасне с 0,7% през 2016 година, докато руската Централна банка прогнозира свиване до 1%. Прогнозите за 2017 и 2018 година са съответно ръст от 1,9% и 2,4%. Бюджетният дефицит е на ниво 2,8-2,9% от БВП, което се явява удовлетворителен показател, категоричен е президентът.


Лидерът на Русия обаче призна, че икономиката на Русия е в лоша форма в сравнение с надеждите от преди година, като основен фактор е падането на цените на петрола. Той поясни, че цената на петрола пада значително и че Москва трябва отново да калкулира плановете си на базата на това. Путин смята за твърде "оптимистично" един барел петрол да се продава за 50 долара. Според него падането на цената на петрола е довело до 3,7% загуба на БВП и ръст на инфлацията с 12,3% през последната година. По думите му средната продължителност на живот в Русия е достигнала повече от 71 години.


Путин започна традицията за годишни срещи с медиите през 2001 г. , когато в пресслужбата на Кремъл се натрупали рекорден брой заявки за интервюта с президента. Оттогава интересът към държавния глава не спира да расте. Путин прекъсна годишните пресконференции само в периода, когато заемаше поста на премиер – от май 2008 г. до май 2012 г., след което той възобнови практиката си. Друг любопитен факт е, че това е пресконференция без правила. Времето за нея е неограничено, а с годините тя се сдоби с прякора "голямата" пресконференция. Най-кратката подобна журналистическа среща беше първата, която продължи едва 1 час и 33 минути. Най-дългата беше през 2008 г., когато президентът говори 4 часа и 40 минути. Миналата година, журналистите разговаряха с президента 3 часа 10 минути.