Налагат още данъчна тежест на фирмите

Портфейл

18-12-2015, 08:18

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Данък уикенд ще е в най-тежкия вариант - за всяка стока и услуга, струваща дори стотинка

Компаниите няма да си възстановяват или ще внасят обратно част от данъка добавена стойност за всяка закупена стока или услуга, която е ползвана за лични нужди независимо от стойността й. Това става ясно от последните промени в Закона за ДДС и предложените редакции в правилника към него, пише в. "Капитал". Режимът всъщност е най-тежкият от всички предлагани и отхвърлени в закона варианти. Там имаше праг първо от 700 лв., после 5000 лв. и имаше ясно изброени групи - за коли и недвижими имоти. Сега стока или услуга дори за 1 стотинка ще трябва да се преценява дали освен за фирмени нужди се ползва и за лични.
Депутатите в парламента бяха убедени, че са отхвърлили окончателно т.нар. данък уикенд. Още тогава обаче данъчни експерти обясниха, че вратата за данъчен произвол се отваря дори повече. Първо, защото се разширява кръгът - до всяка секунда личен разговор по служебния мобилен телефон например. И, второ, защото преценката за това колко от данъчния кредит да не се приспада е оставена на компаниите и после данъчните могат да решат съвсем друго.

Според данъчни консултанти двата текста в закона са изключително неясни, което ги прави в много голяма степен неизпълними. Според тях трябва да има праг на същественост, който да включва ценови праг, както и описание на конкретни стоки и услуги, тъй като някои от тях са неделими - като интернет например или продуктите за лична хигиена.

Промяната засяга близо 300 хил. компании, регистрирани по ДДС. Много вероятно голямата маса от фирми няма да декларират нищо, т.е. ще твърдят, че нищо служебно не се ползва за лични цели. Данъчните служители обаче ще може да преценяват тенденциозно при ревизия кое дружество да бъде ударено и кое не.

Нова бюрокрация в правилника

Законопроект на финансовото министерство предвиждаше компаниите да подават изрична декларация за всеки актив, който е с двойна употреба. Този текст обаче отпадна в парламента. Сега в проекта за изменение на правилника се предвижда декларирането и смятането да стават всеки месец в справката по ДДС. "С оглед събиране на данни и контрол от страна на органите по приходите се предлага изменение в справка-декларацията и дневника за продажбите, което предвижда в отделна клетка, съответно колона, регистрираните по ЗДДС лица да декларират начисления от тях данък във връзка с извършени безвъзмездни доставки на стоки и услуги за лични нужди, приравнени съгласно закона на възмездни", пише в мотивите към правилника.

Текстовете ще важат и за вече закупени активи и стоки, без посочен срок във времето назад. "С цел проследимост и идентифициране на стоките и/или услугите, за които регистрираните по закона лица следва да коригират приспаднатия вече данъчен кредит чрез съставяне на протокол, се предлага в този протокол освен предвидената вече в правилника информация, свързана с корекцията, да се посочват и номерът и датата на данъчния/те документ/и, по който/които е упражнено правото на приспадане на данъчен кредит", пише още в мотивите.

За да избегне изискването за предварителна оценка на въздействието, финансовото министерство съобщава в мотивите, че предложените промени "няма да доведат до допълнителна финансова тежест за лицата и се очаква да окажат незначителен ефект върху приходите от ДДС, който на този етап не може да бъде изчислен с точност".

Всъщност оспорване на промените в съда точно заради липсата на предварителна оценка за въздействието вероятно би дало по-различна картина като ефект за компаниите - най-малко още армия счетоводители, които да си измислят методика за отчитане и изчисление и да го отчитат пред данъчните за всяка стока и услуга всеки месец.

Политиците говорят

Съгласно европейската директива и трайни решения на съда в Люксембург с ДДС се облагат задължително всички ползвани за лични нужди активи и услуги. Това не може да се промени, коментира в четвъртък пред журналисти в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от "Дневник".

Това е така и в момента също има законова забрана да се купуват коли и апартаменти за лични нужди през фирми. Въпросът е, че данъчните не контролират тези най-мътни покупки, а вкарват най-отчетните компании в нова бюрокрация.

Заради текстовете лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска във facebook оставката на финансовия министър Владислав Горанов. "Ето това е темата за доверието: Нови коледни изненади от "Влади"... надявам се, че колегите от РБ, които "преговарят" за нова порция лъжи, разбират едно: Оставката на г-н Горанов е минималното мислимо условие за провеждане на десни политики, разумно и отчетно харчене на общите пари и стратегическа стопанска политика", написа Кънев.