Общината заделя още 5 милиона лева за парка около НДК

Мисия София

18-12-2015, 15:21

Снимка:

©Капитал

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтират НДК за българското председателство на ЕС

Площад "България" пред сградата на двореца се обособява в отделен проект

Още 5 млн. лева ще изхарчи Столичната община за ремонт на парка около Националния дворец на културата. Средствата ще бъдат изхарчени за нов проект за пл. "България" - точно пред сградата, където по думите на зам.-кмета по околна среда Мария Бояджийска местната управа се била натъкнала на проблем с хидроизолацията, заради което имало течове в подлеза, пише "Дневник".


До момента общината изхарчи около 12 млн. лева за парка за осветление, подмяна на счупените гранитни плочи, ремонт на фонтана и подмяна на растителността, включително и поставянето на напоителна система. Лошото изпълнение на подмяната на настилката донесе глоби на изпълнителя "СК-13 ПЪТСТРОЙ" АД, глобена е и "ПОЛИД" ООД, която отговаря за автоматизираните обществени тоалетни. Санкциите за двете фирми е на обща стойност 375 хил. лева, но вероятно заради още нарушения може да стигне до 800 хил. лева. Средствата бяха осигурени по оперативна програма "Регионално развитие" (2007-2013).


Новият проект за пл. "България" се изготвя в момента, съобщи пред общински съветници Мария Бояджийска на семинар за бюджета за 2016 г. в Банско. Идеята била пълна подмяна на настилката, която там в много лошо състояние, което щяло да струва скъпо, защото гранитните плочи били с дебелина 8 см и това си оскъпявало.


"Решихме, че частичен ремонт би било хвърляне пари на вятъра и затова решихме да отделим пл. "България" в отделен проект", заяви още зам.-кметът и добави, че средствата ще бъдат отделени от общината. По този начин щял да се реши проблемът с течовете в подлеза под площада. "Няма да има проблеми с носещата конструкция на подлеза", уточни Бояджийска.


В проекта щяло да се включи допълнителни съоръжения около вече ремонтирания фонтан, с които да се осигурят мерки против евентуално падане на дете.