Любе Спасов за срещата Левски - Литекс: За блъскане червен картон не се дава, защото не е удар

"Ястребовото око" във футбола ще лиши хората от коментари по цели месеци и години

На церемонията по връчването на наградите на Асоциацията на футболните съдии присъстваха и легенди в българското футболно съдийство. Една от тях, Любе Спасов,  даде интервю за Bulgariautre.bg

Любе започна с "горещата" тема около незавършилата шампионатна среща на "Герена"  между Левски и Литекс прекратена при 0:1 за "оранжевите". Изказа своето мнение за "ястребовото око" във футбола. Като човек свирил вечното дерби между ЦСКА и Левски даде своята рецепта как да бъдат усмирявани играчите.


- Г-н Спасов, как можеше да се избегнат неприятностите на мача между Левски и Литекс?

- Всеки мач е неповторим заради ситуациите които се създават. В случая, на мача между Левски и Литекс трябваше да се направи разлика между блъскане и удар. Нарушенията на Веско Минев и на Йонсен бяха блъскания. В този смисъл жълтият картон  на Веско Минев от Левски бе правилен. На Йонсен от Литекс също трябваше да му бъде показан жълт,а не червен картон. Защото и неговото бе бутане, а не удар. За удар се дава червен картон. И накрая на полувремето  на Рафаел Перез от Литекс и на Бедоя от Левски трябваше да им бъдат показани също жълти картони. На Бедоя за посягане, а на Перез за бутане. И мачът щеше да си продължи при 11 на 11 играчи, но с предупредени футболисти, които да се респектират и да заиграят по коректно. И нямаше да има тези тежки последствия.

- Вие сте свирил често вечното дерби между ЦСКА и Левски. Как успявахте да изкарате такъв напечен мач?

- Аз съм от това поколение съдии, които имахме правило в първите десет минути да си направим мача лесен. Предупреждавахме играчите още в самото начало устно, което им действаше като жълт картон. Ако се налагаше показвахме и жълти картони. И следващите 80 минути аз можех да остана незабележим на терена защото футболистите заиграваха по правилата и ставаха хубави мачове без накъсване на играта. В един от двубоите между ЦСКА и Левски през ноември 1993 година в тунела им казах на играчите:"С вас съм приятел, но като минем тъчлинията вече не сме. Пожелавам ви да се класирате за световно". Щастлив съм,че им предсказах незабравимото лято в Щатите през 1994 година.

- Това е много интересно което разказвате. А имали ли сте и други хитринки за да укротите футболистите?
- Сещам се,че когато свирех фаул го давах и в едната и в другата посока с метър, два по-назад. Правех го защото знаех,че те ще откраднат както винаги по някой и друг метър напред и нещата си идваха на мястото. Сега вече има спрейове и е по-лесно.

- А какво ще кажете за "ястребовото око" във футбола?
- Сигурно ще е добре за точността при ситуациите. Но ще загубят зрителите и вие медиите. Няма да коментирате по цели седмици и месеци. А и до днес се говори за гола на Англия срещу Германия на финала на световното първенство през 1966.  Вече близо 50 години се коментира дали топката е минала голлинията или не. Ако имаше "ястребово око" нямаше да има коментари половин век.

- Кога пак ще имаме български футболен съдия,  който да свири на европейско, световно или в мач от Шампионската Лига или Лига Европа?

- Когато се вдигне нивото на футбола ни. Тогава всичко ще тръгне отново напред и нагоре. А имаме млади талантливи съдии, които заслужават да отидат в европейската орбита на футбола.