Сливенските общинари вдигнаха драстично имотния данък въпреки протестите

Мисия

18-12-2015, 15:39

Снимка:

©Община Сливен

Автор:

Стара Загора Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Сливен ще броят общинските бюлетини отново

Гласуваха и тройно намаляване на възнагражденията си

Драстично увеличаване на имотния данък гласува общинският съвет в Сливен въпреки организирания пред кметството граждански протест, съобщи БНР. Общинските съветници гласуваха и тройно намаляване на възнагражденията си - от следващата година те ще получават по 420 лева месечно. Гражданският протест пред залата на Общинския съвет в Сливен започна половин час преди заседанието, на което се гласува увеличение на данък сгради от 1.9 на 3.2 промила и вдигане на данъка върху моторните превозни средства с 15 на сто. Предложението подкрепиха 22-ма съветници от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, "Движение 21" и "Движение обединени региони" на Йордан Лечков.


В края на ноември премиерът Бойко Борисов наплаши голяма част от кметовете на ГЕРБ и избраните от Реформаторския блок в областните градове, че Европа променя курса и дава милиарди евро за сигурност, които ще трябва да бъдат намерени отнякъде и е възможно това да е чрез по-строг контрол по европейските програми. Той призова кметовете на големите градове да не изпадат в популизъм и да увеличат местните данъци и такси, за да не товарят държавния бюджет, както досега. Борисов намекна за клонящи към нула ставки за малките населени места и селата. Два дни по-късно председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви от трибуната на Народното събрание, че Борисов не бил призовал общините да вдигат местните данъци и такси, а да ги събират.


Протестиращите в Сливен твърдят, че са излъгани от кмета Стефан Радев, защото по време на предизборната си кампания не е споменавал, че ще вдига със 100% данък сгради. В отговор кметът обоснова предложението с намерение за стабилизиране на общинските финанси. "Отговорността изисква да вземаме и предлагаме правилните решения за града, независимо дали са болезнени или не. Трябва да запазим стабилността на община Сливен, за да дадем възможност да се развива и да върви нагоре", заяви той.