Паметна плоча на проф. Въто Груев бе открита в Стара Загора

Груев е основател на висшето образование в града

На тържествената церемония в Тракийския университет присъстваха проф. Иван Въшин, ректор на Тракийски университет, зам.-ректори, представители на ръководствата на структурни звена, преподаватели, студенти, служители, родственици на проф. Груев.

Проф. Въто Груев е роден на 18-ти декември  1915 година в с. Шишенци, област Видин. Завършва Агрономо-лесовъдния факултет  в София, специалност Земеделие-животновъдство през 1943 г. По-късно става първият ректор на пребазирания в Стара Загора- Филиал на Селскостопанска академия с Агрономически и Ветеринарномедицински факултети, на базата на които е създаден Висшият институт по зоотехника и ветеринарна медицина в града.

"С тази плоча изразяваме своята почит към личността и делото на проф. Въто Груев, каза в словото си ректора на ТУ – проф. Иван Въшин.

Проф. Въто Груев е и основател и първи председател на старозагорския клон на Съюза на учените в България. Носител е на много ордени и награди, удостоен е със званията Заслужил деятел на науката и Почетен гражданин на СЗ. Признат учен с множество научни трудове, статии и монографии, издадени у нас и чужбина, съобщава БНР.