И Пампорово с база като Белмекен

Ски – конгрес събира учители на пистите от цял свят през 2019 -та

Модерен център за целогодишна подготовка на спортисти може да бъде изграден в Пампорово. А многофункионалното съоръжение да работи като националния комплекс „Белмекен“. Това стана ясно от думите на спортния министър Красен Кралев при официалното откриване на зимния сезон в Пампорово.  

„Искаме да изградим тук високопланинска спортна база за целогодишна подготовка на българските спортисти, подобна на тази на Белмекен. Моят екип работи усилено в посока привличане на инвеститор за проекта. Да не забравяме, че Пампорово е не само зимен, а и летен курорт и предлага целогодишно прекрасни условия, от които българските спортисти трябва да се възползват", заяви Кралев. И отбеляза:“Министерството на младежта и спорта подкрепя развитието и популяризирането на зимните спортове в България, защото освен голямо значение за туризма и икономиката на страната, те имат своя безспорен принос за физическото и здравословното състояние на децата и подрастващите“.

„Фактът, че тук има толкова много приятели на зимните спортове и на туризма, показва, че Пампорово е един от най-добрите курорти на Балканите“, каза още спортният министър. „Условията, които предлагате, са предпоставка Пампорово да бъде избран за домакин на два старта от Европейската купа по ски алпийски  дисциплини при жените, които ще се проведат през февруари“, допълни Кралев. Над 30 000 деца са преминали през програмата „Научи се да караш ски", която Министерството на младежта и спорта и Българската ски федерация подкрепят ежегодно. „20 процента от тези деца продължават да се занимават със ски спорт, което е сериозен резултат“, отбеляза спортният министър.

Кралев  обяви, че Пампорово ще бъде домакин на конгреса на професионалните ски учители "ИНТЕРСКИ" през 2019 г., което е „изключително признание за курорта".  Форумът е най-значимото и мащабно събитие след олимпийските игри, а курортът се пребори за престижния форум в силна конкуренция с руския Сочи и с финландския Леви, стана ясно от думите на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева. Тя посочи, че "ИНТЕРСКИ" събира веднъж на 4 години ски учителите от цял свят за обмен на опит и добри практики. „В Пампорово ще участват 40 страни и това е допълнителна възможност за популяризиране на България като туристическа дестинация и голям успех за туризма и престиж за страната“, заяви Георгиева, цитирана от СмолянБГвести. 

“Благодарим, Пампорово!“, завърши поздрава си към множеството зам.-министърът на туризма. Сред официалните гости на церемонията по откриването на сезона в Пампорово бяха още евродепутатът Владимир Уручев, заместник-министърът на туризма  Ирена Георгиева, областният управител на Смолян Недялко Славов, Цветелина Бориславова - мажоритарен собственик на CSIF и Пампорово АД, кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Славка Чакърова. Над 6000 бяха туристите в курорта днес за официалния старт на сезона.

Пистите в комплекса са покрити с изкуствен сняг, а към момента поне 10 ски трасета са отворени за първите любители на ските. Ски сезонът стартира и с нов 4 - седалков лифт. Миналата седмица „Пампорово“АД е получило и награда за туроператор за 2015 г. , съобщи изпълнителният директор на дружеството Мариян Беляков.  И тази година фирмата запазва социалната си политика за преференциално спортуване на малчуганите от Смолян.