САЩ затяга режима за безвизово пътуване

Свят

20-12-2015, 08:16

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ЕС плаши с ответни мерки, иска падане на визите за последните 5 страни

САЩ ще затегнат режима за безвизово пътуване, от който в момента се възползват гражданите на 38 страни по света, включително 30 европейски държави. Това е предвидено в закона за бюджета на САЩ за 2016 г., гласуван от Конгреса в петък вечер и подписан от президента Барак Обама.
Мярката засяга гражданите на общо 30 европейски държави, между които 23 членки на ЕС. Ограничения в пътуването ще има за всички пътници с европейски паспорти, които след март 2011 г. са пътували до Сирия, Ирак, Иран или Судан. Мерките ще важат и за всички европейци, които имат двойно гражданство в една от четирите изброени страни, или друга държава, посочена от САЩ като подкрепяща тероризма. Всички те ще трябва да преминат през стандартната процедура за получаване на виза, преди да бъдат пуснати в страната. Затягането на режима идва заради опасенията на САЩ, че сред европейските граждани може да има потенциални терористи, които да се възползват от безвизовото пътуване зад океана. Атентаторите от Париж бяха белгийски и френски граждани и на практика всеки от тях би могъл да се качи на самолет за САЩ.
Извънредните мерки за сигурност разгневиха посланика на ЕС във Вашингтон Дейвид О`Съливан. Той заяви, че програмата работи на реципрочен принцип и ЕС също може да въведе ограничения за американските туристи. Дипломатът призова още включването в безвизовия режим на оставащите 5 страни от ЕС, които не са част от него - България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.