Лиляна Павлова: Трябваше всяка година да увеличаваме винетките

Парите

20-12-2015, 11:07

Снимка:

БНТ

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Вдигането с 5 евро годишно на цената на винетките е трябвало да започне от 2004 година, за да се достигне до реалната цена

"Грешка е, че стана наведнъж. Отпадането на пътен данък наложи винетната система". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в "Денят започва в неделя". Според нея вдигането с 5 евро годишно на цената на винетките е трябвало да започне от 2004 година, за да се достигне до реалната цена. "Но от 2008 не е пипана цената. Затова сега изглежда много", посочи Павлова. Новите винетки не са незаконни.  Наредбата е обнародвана, а ценните книжа няма как да бъдат визуализирани в Държавен вестник, коментира тя.

Министърът отбеляза, че се върви към електронна винетка, която да можем да плащаме чрез SMS. Според Павлова всеки има право да протестира и да изрази мнението си, но винетките няма как да се върнат към старата цена. Няма връщане назад, винетките са отпечатани, отбеляза Павлова.

"Парите за винетки, които всяка година събираме, са разпределени по месеци. Увеличението е с два лева на месец за ползване на републиканските пътища. Средствата, които постъпват в републиканския бюджет от продажбата на винетки, са в размер между 180 - 200 млн. годишно. За ремонта на пътищата в страната държавата дотира с още толкова. Но са необходими 600 - 700 милиона лева", посочи още регионалният министър.