Пунктът за управление на животински отпадъци в Тервел на финал

Парите

20-12-2015, 14:45

Снимка:

Община Тервел

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Тервел ще облагородяват пространства около санирани сгради

Проектът беше последен от стария планов период на Общината

Приключи изграждането на пункт за управление на животински отпадъци в Тервел, който е последната общинска инвестиция както за 2015 година, така и за изтичащия на 31 декември стар планов период, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Това бе последният внесен от Община Тервел проект  за периода 2007-2013 г. Договорът за финансиране бе подписан на 30.12.2013 г. , а средствата са от Програма за развитие на селските райони.

Общо шест общини сключиха договори за изграждане на такива пунктове. Успяха да направят това само две от тях - Тервел и Стралджа. Така в страната има само две такива съоръжения, които предлагат възможност за устройване на съобразен с евродирективите подход към животинските отпадъци.

Пунктът за управление на животинските отпадъци се намира в бизнес зоната на Тервел. Инвестицията включва сграда с вертикална планировка, пет паркоместа и автомивка, обзавеждане и оборудване и транспортни средства, съобщава Топ новини. Има локална пречиствателна станция, която осигурява пречистване на отпадните води от пункта, преди те да се влеят в градската канализация.

Застроената площ на сградата е 387 кв. м. Основна й част - 160 кв.м,  се заема от три хладилни помещения - едно за шоково замразяване (-35 градуса) и две за замразяване при ниски температури (-18 градуса).

Капацитетът на трите камери е 25 000 кг отпадък. Има също помещения за приемане на отпадъците, за измиване и дезинфекциране, складови помещения, сектор за персонала. Конструкцията е стоманена, с термопанели. Транспортните средства включват три оборудвани с хладилни фургони и подемни съоръжения камиони, електрокар и транспалетни колички. Камионите са с различна товароподемност - най-малкият с 3,5 тона, среден - 6,5 тона и най-големият е 18 тона.

Общата стойност на новия пункт е 1 793 000 лв. без ДДС.