В Добрич учениците около 14 години най-податливи на тежки настинки

Животът

20-12-2015, 14:59

Снимка:

снимка, darik

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как ще работят детските ясли и градини в Добрич по Коледа

Данните на РЗИ - Добрич показват, че при децата на тази възраст има най-много регистрирани с ОРЗ

Най-много регистрирани болни в Добрич с дианоза остри респираторни заболявания са учениците на възраст около 14 години. Те представляват почти 50 сто от общия брой регистрирани в областта от началото на декември. Това сочат данните на Районната здравна инспекция в града за изминалите нколко седмици.

Традиционно децата са по-податливи на грип и настинка не само, защото през по-голямата част от деня заниманията им са групови, което спомага разпространението на вирусите, но и защото не умеят да се предпазват по-отговорно като възрастните.

От друга страна обаче личните лекари имат различни теория. "Възрастните нямат накива да ходят на лекар при начилие на сериозна настинка и прибягват към самолечение. Това правят и с децата си, но при болно дете обикновено има нужда от извинителна бележка. Това е основната причина броят на регистрираните с ОРЗ младежи да е по-голям от този на възрастните и децата до 5-годишна възраст", твърдят джипитата.

Според тях все още хората на са се научили да се допитват до медиците при налицие на остро респираторно заболяване. Именно тази болести обаче моат да имат сериозни последствия и да доведат до опасни усложнения, аларират лекарите.