Facebook обяви промени във връзка с имената на потребителите

За да може екипите на мрежата да могат да оказват „персонализирана поддръжка”

Прословутата и широко критикувана политика на „истинските имена” във Facebook ще претърпи съществени промени, пише Mashable, цитиран от obekti.bg .

Не се променя основният действащ досега принцип, че потребителите трябва да присъстват в социалната мрежа с истинските си имена, но сайтът ще позволява на потребителите да посочват особените обствоятелства, свързани с имената им. Това ще отбелязва профила по специфичен начин, така че екипите на Facebook да могат да оказват „персонализирана поддръжка”.

Също така, когато потребителите съобщят за Facebook профил с „фалшиво име”, ще трябва да дават допълнителна информация. Досега те можеха да подадат анонимен доклад без пояснения. Политиката за имената има за цел да накара хората „да се чувстват сигурни и уверени, че знаят с кого общуват”, гласи изявлението на компанията. Тя пречи на анонимния тормоз от страна на едни потребители към други.

Тази политика обаче беше критикувана сериозно през изминалата година от страна на трансполови хора и актьори, според  които името, записано в паспорта им, не отразява тяхната истинска или артистична идентичност.

Според много трансполови хора тази политика не само дискриминира членовете на ЛГБТИ общността, но и всички, които са обект на тормоз и преследване, и които не биха използвали рождените си имена, за да се предпазят от насилниците си.

В последната година Facebook даде възможност на потребителите да потвърдят или обновят името си, ако профилът им е бил докладван като „недействителен”. Целта е опитът на потребителите да се отчита „с повече съчувствие”, но политиката на имената сама по себе си не се променя.

„Ние сме твърдо ангажирани с тази политика и тя не се променя" – казват говорители на компанията. „Въпреки това,  след като получаваме обратна връзка от общността, признаваме, че също е важно тази политика да работи за всеки, и най-вече за общностите, които са маргинализирани или дискириминирани.”