Доган направи разрива си с Местан публичен

Най-доброто от печата

22-12-2015, 07:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сокола бил раздразнен, че наследникът му правел волни изпълнения и се опитвал да го прескочи при важни решения

Охладняването на отношенията между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и наследника му на поста Лютви Местан вече е публично, след като Сокола обявил, че излиза от сянката на обикновен наблюдател на политическите процеси. Но предупредил, че няма намерение да се нагърбва с лидерството на партията. Последното уточнение говори, че Местан вече не е човекът, на който Доган може да разчита, и че вероятно лидерските му дни са преброени.
Сокола използвал тържеството по повод новогодишните празници, на което в сараите в Бояна е било поканено ръководството на партията, депутати и местни лидери, за да съобщи решението си. Информацията за сбирката извади сайтът rodopi.com, тя бе потвърдена пред "Сега" от висши функционери на движението. На нея Местан е станал обект на сериозна критика и нападки заради соловите си политически изпълнения. Така Сокола извадил на показ пред хората си сериозното разминаване между двамата. Присъстващите били смаяни. Самият Местан от доста време се опитва да опровергае слуховете, че има различия с Доган, за последно това стана няколко часа преди сбирката, когато обяви следното: "Внушение е, че с него (с Доган) не сме в добри отношения. Това е мечтата на нашите политически опоненти, но няма дори предпоставка за подобно нещо."
Сегашният лидер на ДПС обаче изглежда изключително изнервен след кметския вот, на който движението загуби ключови позиции в няколко доскоро депесарски градове като Гърмен, Исперих, Кубрат и пр. Иначе обраният Местан свика няколко пресконференции, на които се опита да омаловажи загубата с цифри. Но явно не е успял да убеди и Доган, защото именно 10-минутното му слово в Боянския сарай за успехите на ДПС през 2015 г. е предизвикало острата реакция на домакина. Той прекъснал наследника си и направил силно критичен анализ на ситуацията. Аргументът, който посочил като мегагаф на Местан - декларацията на ДПС след свалянето на руския изтребител Су-24 на 24 ноември по заповед на Анкара, че била солова реакция на настоящия лидер и че била по-остра от позицията на Пентагона, обаче е изключително съмнителен. ДПС винаги е изтъквало публично, че е най-последователната евроатлантическа партия у нас.
Присъствалите в Боянския сарай депутати са били втрещени от думите му, тъй като досега се смятало, че всичко е съгласувано с дългогодишния председател. Според представител от ДПС, пожелал името му да не се цитира, това може да се тълкува като ясен знак, че Сокола не е доволен от действията на протежето си и че в дъното на това недоволство вероятно е опитът на Местан да управлява и разпределя "порциите във властта" през главата на почетния председател. Самият Местан не бе открит за коментар.
Депутатите, които "Сега" потърси за обяснения, не пожелаха да се замесват в скандала. Освен това всичко се разиграло след полунощ, когато част от гостите си тръгнали. "Не бях през цялото време на сбирката. Докато бях обаче, нямаше такова изказване", каза Четин Казак. Бившият екоминистър Джевдет Чакъров пък попита: "Други въпроси имате ли", и пожела весели коледни празници.