Възстановяваме по-евтино здравните си права преди Коледа

Парите

22-12-2015, 12:12

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още два дни

Остават два дни, в които лицата с прекъснати здравни права могат да ги възстановят двойно по-евтино.  23 декември е последният ден, в който добруджанци могат да се възползват от тази възможност. През последните дни офисът на приходната агенция в Добрич се посещава от  над 1000 граждани на ден, които възстановяват здравните си права.

            Според последната промяна в Закона за здравното осигуряване, която влиза в сила от 28 декември, здравните права ще се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими вноски за последните 5 години (60 месеца), а не както е сега – три години. Затова, за да възстановят здравните си права два пъти по-евтино, хората трябва да преведат здравните си вноски до 23 декември – последния работен ден преди влизането в сила на разпоредбата.

НАП напомня още, че преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да подадат и  Декларация образец 7. А ако имат по-стари задължения, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление, в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените пари ще отидат за покриване на най-старите задължения.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.

Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.