Бум на телефонните измами в Разградско

На прицел са предимно възрастни хора, бъдете внимателни

Увеличение на телефонните измами се наблюдава в Разградско през последните дни, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР. Този вид престъпни посегателства имат висок обществен отзвук и често стават причина за тежък стрес, загуба на спестявания или задлъжняване поради взимане на парични средства на заем. Исканите от измамниците суми варират в широк диапазон от няколко стотици до няколко десетки хиляди лева.  Извършителите набират произволно избрани домашни телефонни номера. Разговорът започва с преправен глас, като целта е припознаване с евентуален близък на жертвата. Наблюдава се тенденция на подбор на потърпевшия, като вниманието на авторите е насочено предимно към възрастни граждани, които лесно се доверяват и могат да бъдат бързо въведени в заблуда. Впоследствие трудно могат да опишат извършителя, което значително затруднява работата по разкриване на престъпленията.
Въпреки активната работа на полицията по предотвратяването на това престъпление, то остава тревожен фактор в криминалната оперативна обстановка в региона. За 2015 година в ОД МВР – Разград са регистрирани 38 телефонни измами , от които едва 8 са разкрити.
Не се доверявайте в никакъв случай, ако някой по телефона ви поиска пари! Помислете и намерете начин да се свържете с цитираните от измамника ваши роднини и близки, предупреждават от полиицята.