Клип на български за бомба от Даеш

Ислямска държава ще превземе света много скоро, четат маскирани деца

Клип, в който маскирани деца четат на български съобщение на Ислямска държава се появи на страницата "Само за истински българи" във фейсбук. Видеото е 33 секунди и в него се виждат две момчета, едното от които чете на пресекулки заплашително послание. "Сега ще ви покажа какво ще стане, ако не се подчинявате. Това, което ще чуете е най-малката бомба С-4", казва маскираното момче. И продължава: "Ислямска държава ще превземе света много скоро". Клипчето завършва с "Аллах Керим" (Бог е милостив, б.р.).

Администраторите на Фейсбук страницата пишат под видеото: "Вижте ВИДЕОТО което ни изпрати Николай Петров приятел на страницата Само за Истински Българи!". Страницата в социалната мрежа има почти 49 000 последователи. "Нали ви е ясно, че много лесно може да се хванат извършителите и подстрекателите на подобни клипове", коментират под публикацията част от феновете на страницата.

Запознати припомниха, че все по-често в медиите в Европа и САЩ се използва названието Даеш, което се превежда от арабски като "Ислямска държава в Ирак и Леванта". Но в същото време има еднакво звучене с дума за унищожава, стъпква. Джихадистите обаче предпочитат името "Ислямска държава".

Провокативният клип е споделен повече от 100 пъти в различни фейсбук страници.