Зеленчукопроизводители получиха 1 млн. субсидии

Разпределените средства са за 2 187 стопани

На 2 187 зеленчукопроизводители са изплатени субсидии за 997 694 лева по схема de minimis, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Държавната помощ цели да компенсира част от разходите нарегистрирани земеделски стопани по отглеждането на зеленчукови култури през 2015 г. Така са подпомогнати предимно стопани в оранжерийното производство (домати, краставици и пипер). Схемата De minimis е разпределена и за полско и градинско производство на домати, краставици, пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук и главесто зеле.

Над 25% от земеделските стопани, получили подпомагане, са от Пловдивско, пари са получили и в областите Хасково, Пазарджик, Благоевград, Добрич и Бургас. Общо заявените площи за подпомагане на производството на оранжерийни зеленчуци са над 483 ха, а за полски зеленчуци - над 7 529 ха.

Помощта представлява 516 лв. на хектар за зеленчуци, отглеждани в оранжерия и 108 лв. на хектар - за полско производство.

Схема de minimis се прилага за четвърта поредна година в направление зеленчукопроизводство. Общият размер на предоставените на един земеделски стопанин или едно и също предприятие помощи по схема de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро за период от три данъчни години (от 2013 до 2015 г.).