Кучетата пазят най-добре от обирджии

Пикът на кражбите е през декември по традиция

Охранителните системи не помагат срещу кражби, те могат да се заглушат. Затова е хубаво в дома да има куче. Това заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия главният редактор на "168 часа" Слави Ангелов. Той посочи, че крадците изчакват да дойдат охранителите и да направят оглед, и след това започват да крадат. По думите му камерите няма да ги спрат, но поне ще ги притеснят по някакъв начин.
"Крадците не са случайни хора. А разкриваемостта на тези престъпления е много ниска", изтъкна криминалният журналист. Той заяви, че има групи апаши, които се наричат "акробати" и се катерят през прозорците, а други разпръскват упойващи вещества при влизането си в домовете. Този месец само от банкомати ще бъдат изтеглени над 2 милиарда лева, като всички тези пари ще са за пазаруване на вещи, които ще отидат в домовете, изтъкна той.


"Крадците влязоха през балкона, докато си спяхме. Цялото ми семейство беше тук - мъжът ми, децата", сподели собственичката на наскоро обран апартамент в пряко включване от столичния квартал "Драгалевци".


В последния месец от годината традиционно е пикът на обирите и кражбите. 42 са регистрираните въоръжени грабежа само на територията на София за изминалите 11 месеца. За сравнение с миналата година те са били 54, посочва Нова телевизия. В отделна статистика обаче са кражбите. От полицията обясниха, че традиционно зимните месеци въоръжените грабежи се увеличават. Полицията е разкрила около една трета от въоръжените грабежи тази година. Охранителите се опитват да спасят търговците от обирджиите и преди празниците са нащрек. Покрай треската за подаръци повечето хора стават по-невнимателни към вещите си и също стават жертви на обирджиите.


В последните години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати. При напускане на дома за празниците парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. Ако жилището ще е празно само за една нощ, гражданите могат да оставят осветлението включено - тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи.