Свиленград с декларация срещу закриването на митницата

Животът

23-12-2015, 15:58

Снимка:

24chasa.bg/

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Общинари готвят общоградска подписка, гражданско неподчинение и блокада на Капитан Андреево

Декларация против закриването на митницата в Свиленград гласуваха в сряда 13 от 21-те съветници в местния парламент, предаде "24 часа". Докладната записка внесе председателят на общинския съвет Никола Динков. 8 местни парламентаристи от ГЕРБ опитаха да бойкотират и не влязоха на заседанието.


Преструктурирането на митницата в Свиленград бе предложено след задържането на 21 митничари от ДАНС и ГДБОП в поредната акция срещу корупцията на най-големия наш сухоземен граничен пункт с Турция. Срещу 14 от тях спецпрокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража, но бяха пуснати под гаранция. На 29-ти т.м. държавното обвинение ще протестира освобождаването им пред Специализирания апелативен съд.


"Разкриването на корупционните практики да бъде съпътствано и от разкриването на покровителите и поръчителите им", е отбелязано в декларацията. Тя е адресирана до председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов и областния управител Станислав Дечев. Идеята е ГКПП-ата Капитан Андреево и Капитан Петко войвода да минат на подчинение към Бургас, а жп гарата да е под контрола на Пловдив. "Това няма да доведе до премахването на корупционните практики. От друга страна подобна централизация ще докара Свиленград до демографски срив", пише в нотата на общинските съветници. Според тях реформата трябва да се извърши на място в пограничния град.


При гласуването на декларацията независимият общински съветник Живко Желев обяви, че започва общоградска подписка в защита на Митница-Свиленград. Желев добави, че се подготвя също и гражданско неподчинение, което предвижда блокада на граничния пункт Капитан Андреево.