Община Пловдив планира нов мост за отпушване на трафика

Мисия Пловдив

24-12-2015, 12:29

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Новият мост ще бъде дълъг 245 метра с девет групи от колони

Община Пловдив стартира проектирането на нов мост на река Марица в непосредствена близост до Железния, това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Мостът е част от проекта за изграждане на западния обход на Пловдив, като по задание трасето от южната страна на река Марица преминава по продължението на булевард "Копривщица" – запад, от западната страна на ЖП линията. По задание съоръжението започва от входа на стадион "Пловдив", зала "Чайка" и след това ще преминава през кръгово кръстовище, превръща се в мост над река Марица до другия бряг и достига западно от стадион "Марица" и булевард "България" до кръстовището на МБАЛ "Пловдив". Идеята е да продължи по така наречената Западна тангента или Голямоконарско шосе за бързо излизане от града и свързване с магистрала "Тракия".

Новият мост ще бъде дълъг 245 метра с девет групи от колони. В проекта е предвидено да има още тротоари и велоалея.

"В момента правим ПУП за железопътен мост на НКЖИ и за пътен такъв. Преди няколко месеца представихме проект за повдигане на ЖП линията и преминаването през булевард "Васил Априлов" и Централна гара, проект, който го няма по оперативна програма "Транспорт". Към настоящия момент вече има входирано задание за промяна на Подробния устройствен план, който има за цел да повдигне линията от булевард "Копривщица" до река Марица", обясни кметът инж. Иван Тотев. Той допълни, че двата моста – на Община Пловдив и на НКЖИ трябва да вървят заедно, защото попадат в едни и същи имотни граници, но са две различни съоръжения и с два източника на финансиране.

Габаритът на пътната част в двете посоки е по две платна по 3.75 метра всяко с разделителна ивица от три метра. Цената на съоръжението се очаква да е над 15 милиона лева.

"Това не е просто мост, съоръжението е една пътна връзка, която свързва булевардите "Копривщица" и "България". Значението на самото съоръжение е много важно, защото то дублира и поема трафика, който отива към булевард "Васил Априлов" и натоварва кръстовището "Васил Априлов" с бул. "България" и "Васил Априлов" с бул. "6-ти септември", уточни още кметът.

С реализирането на подобен проект трафикът ще може да бъде отведен в посока запад или пътят от Пазарджик заедно с Голямоконарско шосе да се разгърне в район "Западен" и от оттам чрез "Модър-Царевец" в район Южен, което ще разтовари трафика от Централна градска част.

"Ако направим трите съоръжения, а именно – новият мост на река "Марица", "Модър-Царевец" и булевард "Северен" до Карловско шосе до голяма степен трафикът в Пловдив ще има алтернативни маршрути, а не както е сега – колите да преминават през Централна градска част. 60% от тях минават през Тунела, а другите през булевардите "Руски" и "Източен".
Дългосрочната стратегия на Община Пловдив предвижда махане на паважа на булевард "Копривщица", като всички прелези ще бъдат заменени с кръгови кръстовища, които са най-безконфликтното преминаване с булевардите "6-ти септември", "Свобода" и "Пещерско шосе".