Над 3200 затворници в САЩ са били освободени по-рано заради софтуерен бъг.

Системата изчислила неправилно намалените присъди в щата Вашингтон, които осъдените получили за добро поведение, предаде BВС.

Софтуерът бил въведен през 2002 г. като част от обновление след съдебно решение за прилагане на облаги за добро поведение.

Държавни служители обясниха, че много от пуснатите по-рано затворници трябва да се върнат зад решетките, за да излежат присъдите си.

Този проблем продължава от години и местните власти са били информирани за него през 2012 г., когато семейството на една жертва разбрало, че престъпникът излизал от затвора твърде рано.

Въпреки това повреденият софтуер не бил поправен преди назначението на нов IT директор, който осъзнал колко сериозен е станал проблемът.

Анализ на бъговете показал, че затворниците, чиито присъди били неправилно пресметнати, излизали със средно 49 дни по-рано. Един от тях бил пуснат с 600 дни по-рано. Не е ясно дали някой нарушител е извършил друго престъпление, след като е бил освободен преждевременно.

Местната полиция в момента помага за ареста на тези, които трябва да стоят още време в лишение от свобода. Петима души вече са върнати зад решетките.