Работилницата на Дядо Коледа е в Китай

Мигранти тънат по 12 часа в червена боя, не са чували за празника

Навсякъде е червено - по тавана и по пода, има алени капки боя по прозорците и стените. Изглежда така, сякаш някой художник се е развихрил в помещението с оръдие с боя. Всъщност така се прави Коледа. Надникваме в самата работилница на Дядо Коледа. Тя е в китайското градче Иву, на хиляди километри от Северния полюс и еленчетата, разкрива британският в. "Гардиън", цитиран от в. "24 часа".

Обичаме да създаваме митове и предпочитаме да си представяме, че Коледата се прави от елфи с розови бузи, които работят усърдно с чукчетата си в дървена къща, покрита със сняг, някъде в Полярния кръг. Но това съвсем не е така.

Много по-вероятно е всички тези дрънкулки, гирлянди и LED лампички, с които сте украсили целия си дом, да са направени именно в китайското градче Иву, намиращо се на около 300 км южно от Шанхай. Там няма да откриете нито една истинска елха, нито пък знаят какво са истински снежинки.

Селището е наречено "Китайското коледно градче". В него са разположени цели 600 фабрики, които бълват около 60% от коледната украса за целия свят. Те правят всичко - от блестящи елхи с оптично влакно до филцови шапки на Дядо Коледа. "Елфите" в тези фабрики са главно работници мигранти от провинцията, които се трудят неуморно по 12 часа на ден за месечна заплата максимум 300 - 450 долара.

Освен това се оказва, че не са съвсем сигурни какво всъщност е Коледата. "Може би това е нещо като китайската Нова година за чужденци", обяснява 19-годишният Уей, който работи в една от фабриките.

Уей дошъл във фабриката от селския район Гуейчжоу тази година. Заедно с баща си той работи дълги смени всеки ден в оцапаната в червено работилница. Взема полистиренови снежинки, потапя ги в лепило и след това ги поставя в машина за прахово боядисване, докато се оцветят в червено. Прави по 5000 снежинки всеки ден.

По време на работата фин червен прах покрива двамата от главата до петите. Бащата на Уей носи шапка на Дядо Коледа. Не заради празничния дух, обяснява той, а за да не стане косата му червена. Двамата сменят поне по 10 маски на ден, за да не вдишват праха от боята. Работата е уморителна и те вероятно няма да правят това през следващата година.След като спечелят достатъчно пари, за да може Уей да се ожени, искат да се върнат вкъщи. Надяват се никога повече да не видят контейнер с червена боя.

Опаковани в найлонови торбички, техните блестящи червени снежинки висят заедно с десетки други празнични аксесоари в другия край на града в Международния търговски пазар на Иву, известен още като Китайското стоково сити. Това са 4000 кв. м свят от пластмасови дрънкулки - рай за магазините за един лев. Това е огромно търговско изложение на всичко в света, от което нямате нужда, но което в някакъв ирационален момент може да се изкушите да си купите. Има цели улици в приличащия на лабиринт комплекс, където се предлагат само изкуствени цветя и надуваеми играчки, чадъри и анораци, пластмасови кофи и часовници.

Ситито е огромен многоетажен паметник на глобалното потребление, сякаш съдържанието на всички сметища по света е било изровено, преоформено и старателно подредено в 62 000 павилиона. Комплексът е обявен от ООН за най-големия пазар на едро за дребни стоки в света. Мащабът му изисква някакво градско планиране, като този фестивал на търговията се организира в пет различни квартала.

В Квартал 2 се намира Коледата. Има коридори, отрупани единствено с гирлянди, други улици са само с конкуриращи се LED светлинни шоута, всякакви размери чорапи, пластмасови коледни елхички в синьо, жълто и искрящо розово, шишарки в златно и сребърно. Някои от тях изглеждат наистина като изгубени в превода - овце с шапки на Дядо Коледа и бродирани елени върху шотландско каре. И разбира се, много от този необясним китайски символ - Дядо Коледа, свирещ на саксофон.

Това може и да изглежда като страна на чудесата с голямо изобилие, но славните дни на този пазар, изглежда, са отминали. Сега вече той отстъпва пред интернет гиганти като Alibaba и Made In China. В Alibaba може да поръчате 1,4 млн. различни коледни декорации, които да бъдат доставени до вратата ви само с натискането на един бутон. За сравнение, пазарът в Иву предлага едва 400 000 продуктa.

Ориентирани към по-ниския пазарен сегмент, продажбите в ситито в Иву процъфтяваха по време на рецесията, тъй като светът търсеше евтини празнични украси. Международните продажби обаче са паднали тази година. И все пак според Каи Кинлян, заместник-председател на Асоциацията на производителите на коледни продукти на Иву, търсенето вътре в страната се е повишило, тъй като Китай започва да възприема ежегодния фестивал на консуматорството и лудото пазаруване преди Коледа. Дядо Коледа вече е по-познат на повечето китайци и от Исус Христос, твърди сп. "Икономист".

Широко усмихващите се търговски представители на пазара в Иву звучат изключително щастливи от това, че около тях е вечна Коледа. Да седиш тук всеки ден и да гледаш всички тези красиви украшения, се отразява наистина добре върху настроението, смята Чен Япин, съосновател на фабриката Boyang Craft, който държи щанд, украсен като миниатюрна зимна страна на чудесата.

Едва ли обаче хората от другия край на производствената линия се чувстват така празнично - обречени да работят в мръсни работилници и да топят в боя снежинки, които ние накрая пазаруваме за по левче, коментира в. "Гардиън".