20 000 лева глоба за ЕВН

Парите

25-12-2015, 15:56

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

Заради случай в "Меден рудник" през 2013-а

Австрийската електроразпределителна компания "ЕВН" ще плати глоба от 20 000 лева за незаконна подмяна на електромер в Бургас. Санкцията бе наложена от председателя на ДКЕВР - София за нарушение на лицензията и бе потвърдена от Районния съд в морския град.

Това е втора глоба на дружеството, която се налага в рамките на девет месеца за подобно провинение. Прецизен одит установил, че служители на компанията са допуснали съществени нарушения при съставянето на констативни протоколи при смяна на електромер.

В наказателното постановление е посочен случай в бургаския комплекс "Меден рудник", където на 29 януари 2013 г. представител на ЕВН е подменил измервателния уред, без изобщо да уведоми абоната. Клиентът разбрал, че електромерът е сменен, след драстична разлика в сметката за ток.

Освен това в съставения протокол липсвали и подписи на свидетели, които са присъствали при подмяната на уреда. „Случаят не е маловажен. С него се засягат обществените интереси на потребителите на електрическа енергия. Макар клиентът подал жалбата да е само един от тях, броят на пострадалите не е основание за маловажност на нарушението, тъй като се засягат обществените интереси гарантиращи правата на потребителите във връзка със смяна на ползвани от тях електромер", се посочва в решението на магистратите.

То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.