BG експедицията тръгва тази вечер за Антарктида

Общество

27-12-2015, 15:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Православният параклис там- "Св. Йоан Рилски", е напълно завършен и изографисан и ще бъде официално открит на Богоявление

Група от 24-та от българската антарктическа експедиция заминава тази вечер за Ушуая /Аржентина/, съобщава dnevnik.bg. Групата по традиция е водена от Христо Пимпирев, а в състава й са включени двама геолози от Софийския университет. От Ушуая полярниците ще отплават за о-в Ливингстън с испанския воено-изседователски кораб "Есперидес". Учените ще работят по проект за предварителни комплексни геоложки изследвания на полуостров Байърс, о-в Ливингстън, Антарктика.

Православният параклис "Св. Йоан Рилски" е напълно завършен и изографисан. Той ще бъде официално открит на Богоявление и осветен със светена вода дадена от Западно и средноевропейски митрополит Антоний, който на 22 декември отслужи тържествен водосвет по случай заминаването на групата.

На връх Коледа е окончателно завършен националният "Проект Антарктика – Времева Капсула до Утрешните хора". В рамките на 24-та експедиция е заровена времевата капсула, съхранила стотици послания на хора цял свят, събирани през изтеклата година на сайта на проекта www.poslanie-antarctica.com . До дни над капсулата ще бъде монтиран и триметров кръст, който ще се вижда от морето. Идеята е капсулата да бъде отворена през декември 2060 г., точно 99 години след ратифицирането на международния Антарктически договор, когато той изтича и бъдещето на девственият континент ще бъде отново в ръцете на 28-те страни с бази на Антарктида.